En stor folkemengde står i kø utenfor den russiske ambassaden i Oslo. Mange tok til seg oppfordringen om å møte opp klokken tolv for å vise sin protest mot presidentvalget. Foto: Johannes Øyen

Rekordoppmøte til valg - viser motstand mot Putin

Utenfor Russlands ambassade ser man russere som møter opp for å stemme og protestere.
Mandag, 18 mars, 2024 - 12:49

Det er presidentvalg i Russland. Alt tyder på at nåværende president Vladimir Putin blir gjenvalgt og får sitte en femte periode som leder av verdens største stat.

Mangel på opposisjonspolitikere regnes som en av hovedgrunnene til at president Putin ikke frykter valgnederlag denne helgen.

I år døde en av Russlands mest fremtredende opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i russisk fengsel. Den korte perioden mellom hans død og valget har gitt lite rom for andre til å utfordre president Putin.  

Selv om valgets vinner tas for gitt både i Russland og internasjonalt, finnes det de som ønsker å vise motstand mot Vladimir Putin. 

Opposisjonspolitikeren Navalnyj sin enke, Julia Navalnaja, har oppfordret russere til å protestere mot den sittende presidenten ved å møte opp til valglokaler klokken 12 den 17. mars, som er siste valgdag. Denne protestformen ble kjent som “Klokken 12 mot Putin” eller “Klokken 12-bevegelsen” og har florert på russisk språklige sosiale medier.  

Glede over stort oppmøte


Arina Kosareva regner seg selv som en del av den russiske opposisjonen. At det ble et så stort oppmøte akkurat i dag var et godt tegn på motstanden president Putin lever videre. Foto: Johannes Øyen

Ingen som Journalen har snakket med har forventninger om endringer etter valget eller at noen andre enn Vladimir Putin blir valgvinner. Allikevel ble det et av de største oppmøtene til valg på den russiske ambassaden.  

ー Jeg har aldri sett en så lang kø ved Russlands ambassade i Norge, forteller Artyom mens han står og venter på å stemme sammen med andre russere. Køen strekker seg langt utenfor ambassaden.

 Arina Kosareva anser seg selv som en del av den russiske opposisjonen. For henne var det en plikt å møte opp klokken tolv for å vise sin støtte til protestbevegelsen.  

ー Vi må vise verdenen og Putin at vi er her og vi misliker regimet hans, at vi ønsker forandringer. Vår tilstedeværelse viser enhet og et håp om en bedre fremtid med frihet og ingen krig. 

Hun gleder seg over at så mange andre møtte opp i dag. 

ー Jeg er imponert over hvor mange som har møtt opp. Jeg snakket med noen i går og ingen av dem trodde at mange ville komme. Det er fantastisk å se så mange her.  


Tatiana venter på å kunne stemme ved ambassaden. Hva utfallet blir vet hun allerede, men synes man må vise sin form for protest i dag. Foto: Johannes Øyen

Kan ikke bare sitte stille

Det har vært protester og tilfeller av vandalisme ved valglokaler i Russland. På veien ved den russiske ambassade kjører en varebil med et klistremerke av det ukrainske riksvåpenet sakte forbi. Vinduet er rullet ned og en opphisset man roper ut noe mens knyttneven vaier.

Politiet har stilt opp med tre biler ved ambassaden i Oslo, men forventer at ting går etter ordnede former.

En av de som skal stemme kommer til å protestere ved å skrive slagord mot president Putin på selve stemmeseddelen.  

Natasja, som ikke ønsker å oppgi sitt egentlige navn, møtte opp klokken tolv ved den russiske ambassaden for å vise sin støtte til protesten. Hun står i kø for å avgi sin stemme, men tror ikke det blir endringer etter årets valg. 

ー Det blir ikke noen endringer, nei. Men det er fint å ha muligheten til å gjøre noe, ikke bare sitte stille og se på hva som foregår. 

Tatiana er også til stede klokken tolv og har heller ikke noen forventninger om endringer etter valget. 

ー Det er forutsigbart, men det er viktig for meg å protestere. Det er viktig å se at mange møter opp og at du forstår at du er ikke alene.  


Mange uttrykte overraskelse over det store antall mennesker som møtte opp i dag. De færreste var komfortable med å oppgi navn grunnet frykt for konsekvenser for familie i Russland, men følte at det allikevel var viktig å møte opp klokken tolv i dag. Foto: Johannes Øyen

 

 

Emneord: