Freddy Øvstegård mener tiden ikke er inne for å sette inn tiltak som påbudt meslingvaksine.

Burde meslingvaksinen bli obligatorisk?

Forrige uke gikk Statsminister Erna Solberg hardt ut mot vaksinemotstanderne. Hun sa til VG at denne gruppen utsetter egne og andres barn for fare.
Onsdag, 21 mars, 2018 - 10:42

Hør intervjuet med stortingsrepresentant Freddy Øvstegård og overlege ved Folkehelseinstituttet Margrethe Greve-Isdahl. 

Erna Solberg mener foreldre som sier nei til vaksine, har et personlig ansvar. Det sa Statsministeren til VG tidligere denne uken. Overlege ved folkehelseinstituttet Margrethe Greve Isdahl sier at det ikke har vært noen stor nedgang i vaksinasjonsdekninga Norge. 

Lært av Danmark

I Danmark ble det oppstyr da det kom ut at jenter som tok HPV- vaksinen, kunne utvikle POTS. POTS er en form for slapphetssyndrom som blant annet fører til hjertebank og svimmelhet. 

– Politikerne gikk ut og sa at vi må stoppe denne vaksinasjonen og vi må ha mer informasjon og dette skapte en enorm redsel. Da så de i Danmark at vaksinasjonsdekningen stupte fra over 90 prosent til rundt 15 prosent. Denne uroen spredte seg til blant annet Irland på grunn av sosiale medier, og i Irland gjorde politikerne helt motsatt. De gikk ut og sa at vaksinen var ekstremt godt undersøkt og at den beskytter mot en veldig farlig sykdom som rammer kvinner i ung alder, og endret ikke anbefalingen om å ta denne vaksinen, forteller Greve-Isdahl som mener at politikerne bidrar mye ved å støtte opp om den informasjonen de får fra fagfolk. 


Margrethe Greve-Isdahl mener politikerne må gå tydelig ut når det snakkes om vaksiner. FOTO: Brage Lie Jor

Ingen sammenheng 

I senere tid har det kommet ut at det ikke var noen sammenheng mellom HPV-vaksinen og POTS. 

– Det er ikke bevist at det er noen sammenheng mellom HPV-vaksinen og POTS – det er gjort nye granskninger og vurderinger av WHO og EMA (europeiske legemiddelmyndighetene – European Medicine Agency) og ikke funnet at det er en sammenheng mellom symptomene og vaksinasjon. Tvert imot er det nå studier som er gjort (i etterkant av denne krisen i Danmark) som viser at jentene som utviklet POTS hadde andre risikofaktorer før vaksinasjon, forklarer Greve Isdahl