Dro hjem som seierherre

Stoltenberg har reist hjem til kona, vel vitende om at det ble rødgrønn seier.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 01:13


Da statsminister Jens Stoltenberg kom hjem etter en lang valgnatt, ble han ønsket velkommen av kona si. De to får fire nye år i statsministerboligen, skriver NTB.

Ingrid Schulerud virket sliten, men fornøyd, da hun ventet på mannen sin foran et stort pressekorps. I minuttene før statsministeren selv ankom, tok hun seg tid til å snakke med pressen.

– Jeg kom egentlig bare ut for å vente på mannen min, men jeg synes det er imponerende at han holder ut. Det har vært kjempespennende, sa Schulerud til NTB.

SE OGSÅ: - Valg mellom Jens og kaos

Thriller

Etter en valgkampthriller av de sjeldne, ligger det an til at de rødgrønne makten med omtrent samme margin som i 2005. Like før halv ett gikk Jens Stoltenberg på talerstolen i på Arbeiderpartiets valgvake. Han ville ikke inkassere seieren.

– Ap har gjort et veldig godt valg. Nå får vi håpe det holder hele veien inn, sa statsministeren fra talerstolen.

Partilederdebatten i Stortinget ble drøyt 40 minutter forsinket, sammenlignet med det som ble annonsert tidligere på kvelden. Statsminister Stoltenberg ville nemlig vente i det lengste før han gikk på talerstolen på valgvaken.

– Uansett hva fintellingen kommer til å vise, så er jeg stolt av å lede partiet, sier Stoltenberg.

SE OGSÅ: Lav valgdeltakelse

Heller ikke da han endelig ankom stortinget ville han erklære seg selv som fortsatt statsminister.

Kona virker derimot sikrere i sin sak, ifølge NTB. Hun er utdannet statsviter, og syntes det var en spennende valgkamp å følge:

– At de får fortsette er ganske unikt i europeisk forstand. Det er knapt en regjering i Europa som har overlevd et valg. Så jeg er imponert over mannen min, sa hun.

Ledet hele veien

Da de tre valgdagsmålingene ble publisert klokken 21, var de rødgrønne allerede i ledelsen. Utover kvelden ble NRKs, Tv2s og VG Netts prognoser byttet ut med de virkelige resultatene. De rødgrønne lå hele veien foran de borgerlige partiene, selv om differansen varierte.

Den store vinneren i valget er Arbeiderpartiet. Ikke bare får de beholde statsministeren, men de får større oppslutning enn ved forrige valg.

Ved stortingsvalget i 2005 fikk Arbeiderpartiet 32,7 prosent oppslutning. Ved ett-tiden natt til torsdag lå partiet an til 35,3. Dermed virker partiet å ha stabilisert seg på nivået lå på da Gro Harlem Bruntland var statsminister.

Historisk

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen er imponert over hva hans parti har oppnådd.

– Dette blir første gangen siden vi begynte å få oljepenger på bok at en regjering fortsetter etter et valg. Dette er historisk, stråler han.

Hanssen har sittet tre perioder på stortinget for Nord-Trøndelag, men meldte i august i fjor at han ikke ville søke gjenvalg til stortinget. Statsråden er likevel positiv til å fortsette i den nasjonale politikken, hvis Stoltenberg vil ha ham.

– Jeg fortsetter som statsråd hvis Stoltenberg danner regjering, og vil ha meg med, sier han.

Som forventet

Regjeringspartnerne SV og Sp gjorde valg omtrent som forventet. Da 98,7 prosent av stemmene var talt opp, hadde SV gått fra 8,8 prosent i 2005 til 6,2 prosent i år, mens Sp gikk fra 6,5 til 6,3 prosent.

Mens Arbeiderpartiet får fire flere mandater, mister SV tre. Senterpartiet får 11 mandater, samme antall som etter valget i 2005.

– Det viktigste for oss er at regjeringen får flertall. Vårt styrkeforhold innad i regjeringen er andreprioritet, sier nestleder Lars Peder Brekk i Senterpartiet.

Høyre ble den den største vinneren i endring i prosentpoeng, med en økning på 3,1 prosentpoeng. Det betyr at styrkeforholdene innad i den borgerlige siden er endret.

Venstre er valgets store taper, og når 98,7 prosent av stemmene er talt opp, har partiet fått bare to mandater. Partileder Lars Sponheim har allerede annonsert sin avgang.

Partiet Rødt har gjennom valgkampen ligget an til to mandater på stortinget. Valgresultatet viser at Torstein Dahle og Erling Folkvords parti ikke kommer inn.

Emneord: