Kan bli historisk

Ikke alle 20-åringer kan stille seg selv spørsmålet: «Hva hadde jeg drevet med hvis ikke jeg var i Senterpartiet?»
Mandag, 14 september, 2009 - 18:47


I 2005 valgte 16 år gamle Ada Vagnild Evju å bli med på Senterpartiets landsmøte i Kristiansand for å slippe unna en fotballcup. To år senere satt hun i kommunestyret i Hof og i dag er hun partiets førstekandidat i Vestfold før stortingsvalget.

Den unge damen karakteriserer politikken som en livsstil fremfor en hobby. Kjernesakene hennes er skole, miljø og kultur. Hun mener at politikken skal gjenspeile folket.

- Da er det litt ironisk at den eldre generasjonen er i et klart overtall der inne, mener den engasjerte førstekandidaten, og lover å ikke forsvinne i mengden av grå hår.

Nedprioritert skolen

Semesterstarten på andre året med utviklingsstudier ved Universitetet i Oslo har måttet vike for valgkampen. Kun to dager har hun vært på skolen. Etter valgdagen førstkommende mandag får Evju vite om den prioriteringen gir resultater.

For øyeblikket har Senterpartiet 3 prosents oppslutning i Vestfold. Det holder ikke for å kapre ett av fylkets seks sikre mandater. I tillegg ligger Sp bak både SV, Venstre og KrF i køen om utjevningsmandatet.

Dermed er Ada avhengig av å gjøre det bedre enn sitt eget parti i enten Akershus eller Buskerud, som for tiden innehar Sps to utjevningsmandater, for å kapre stortingsplassen. Hvis det skjer, blir 20-åringen historisk.

Unge krefter

Nåværende nestleder i Oslo bystyres finanskomité, Trond Jensrud, ble i 1989 tidenes hittil yngste stortingsrepresentant. Han hadde nettopp fylt 21 år og var medlem av Buskerud Arbeiderparti. Nå truer Evju Jensruds 20 år gamle «rekord».

Hof-jenta fyller ikke 21 år før 7. november. Kommer hun inn vil hun bli et ungt og friskt pust på et storting med en snittalder på 45 år.

 – Jeg skal være offensiv, ta ordet, si hva jeg mener og ikke bare følge strømmen, sier hun med klar overbevisning.

Ordføreren skryter

Ada Vagnild Evju mener hennes beste side som politiker er lytteevnen.

 – Hvis man lytter er det lettere å se en sak fra flere sider. Jeg tror vi kommer lengst ved å samarbeide og høre på hverandre, også på tvers av partigrensene, sier hun.

En som har latt seg imponere av Evjus politiske talent er ordfører i Tønsberg Per Arne Olsen, som også er andrekandidat for Fremskrittspartiet i Vestfold.

 – Måten Ada hiver seg ut i debatter mot mer rutinerte kollegaer har imponert meg. Galt parti og steingale meninger til tross – hun er veldig flink. Årets valgkamp er noe av det bedre jeg har sett fra Senterpartiet i dette fylket på flere år, skryter Olsen.

 

Emneord: