Krampaktig jubel

FrP ligger an til historiens beste valgresultat. Stemningen på FrPs valgvake var likevel trykket da resultatene viste at det mest sannsynlig blir en rødgrønn seier.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 01:22


Resultatene for valget viser foreløpig rødgrønt flertall, men FrP ligger an til å gjøre sitt beste valg noen sinne med en oppslutning på 22,7 prosent i forhold til en oppslutning på 22,1 prosent i 2005.

Forbannet

Kl. 20.00 var Det norske teater fylt opp av glade og feststemte FrP-ere. Generalsekretær Geir Mo startet den første talen med å erklære sin misnøye over SMS-meldingene som spredte seg på Twitter og Facebook tidligere i dag. Der ble det meldt om at FrP-velgere ikke trengte å gå til valglokalene, men kunne stemme over SMS.

- Dette gjør meg forbannet, roper Geir Mo for en klappende forsamling.

Stemningen tar seg opp ytterligere i det FrPs egen valgkampsang ljomer gjennom høyttalerne. «Sin egen lykkes smed», er setningen som gjentas i myke toner. Lykken er derimot kortvarig.

Kl. 21.00 kommer dagens første valgdagsmåling, og både målingene for Tv2 og NRK viser en liten tilbakegang på henholdsvis 0,7 og 0,5 prosentpoeng. Den trykkende stemningen er til å føle på. Svetteperlene er synlige på Geir Mos tinning, men han konstaterer fast at valgdagsmålingene ofte pleier å ta feil. Dette viser seg senere å være riktig.

Fornøyd med valgkampen

Aina Stenersen, 6. kandidat for FrP Oslo, uttaler til Journalen at å slå det siste valgresultatet har vært partiets mål:

- Målet vårt er jo å slå rekorden fra 2005 og gjøre et enda bedre valg. Vi gjorde et kjempevalg sist med 22,1 prosent oppslutning, klarer vi å slå det, så er vi fornøyde.

 Videre forteller hun at hun er svært fornøyd med valgkampen partiet har fått til. Hun er derimot skeptisk til hvordan journalister har fremstilt partiet:

- En del journalister er flinke til å holde seg objektive, men vi ser også at flere journalister fremstiller Fremskrittspartiet på en feilaktig måte. Derfor har det vært en glede å jobbe på stands, for jeg har fått rettet opp i mange misforståelser som florerer blant folk. Mange folk forandrer mening når de snakker med oss.

Regjering uten Sponheim

Mellom bordene diskuteres det mandatfordeling og hvorvidt FrP vil skrive historie og komme i regjering for første gang. Tidlig på kvelden er spenningen fortsatt anstrengt.

Kongen selv, Carl I. Hagen, ankommer valglokalene rundt 21.30-tiden. Han roser partileder Siv Jensen for hennes innsats i valgkampen.

- Jeg er stolt av innsatsen Siv Jensen og partiet har gjort. Det beste valgresultatet vil være at vi får et ikke-sosialistisk flertall og at Lars Sponheim ikke kommer inn i regjeringen.

En liten judas

En annen kjent person som smyger seg bort fra medienes blitslys, er skuespiller Frank Kjosås.

- Det er jo selvfølgelig et paradoks at FrP velger å holde valgvaken sin her på Det Norske Teater. De vil jo gjøre butikk av teateret og frata oss støtten. Det snakkes om at folk må finne ut hva de liker, men har vi ikke tilbudet blir dette vanskelig, sier han til Journalen.

Så du er ingen FrP-er med andre ord?

- Jeg er vel en liten judas i denne forsamlingen. Nei, la meg komme meg bort før noen ser meg, ler han.

Det gjenstår nå å se om Fremskrittspartiet fortsetter å seile oppover på valgresultatslistene.

Emneord: