Morgenfugler med miljøblikk

Blant de som kom tidlig til Ankertorget for å stemme, hadde de fleste bestemt seg for parti. Miljøsaken var avgjørende for manges valg.
Mandag, 14 september, 2009 - 21:26


Ved valglokalene på Ankertorget ved Grünerløkka var det liten ståhei når valglokalene åpnet klokka ni valgdagen. Utenfor stod tre rødgrønne partimedarbeidere og delte ut stemmesedler, men ellers var det rolig.

Journalen var på plass for å høre hva som var viktig for velgerne på valgdagen.

Håpte på rødgrønt

En av de første som dukket opp, var Mette Wangen (45), og hun var fast bestemt på hvilket parti som er riktig for henne. Wangen skulle stemme på Miljøpartiet De Grønne, selv om hun ikke hadde så stor tro på oppslutningen deres.

– Jeg er vel en av de få som har stemt på Miljøpartiet De Grønne. Miljø er viktigst for meg, og jeg mener at en stor, omfattende endring må til. Jeg kunne stemt Venstre eller SV også, men med Venstre er det fare for å få FrP i regjering, og SV blir hakket for sosialistisk for meg, sa hun.

En annen morgenfugl som var tidlig ute, var Randi Alsos (27).

– Jeg skal jo på jobb, og jeg tenkte jeg skulle slå køen, sa Alsos.

Miljøpolitikken er en av de viktigste sakene for henne, og i likhet med Wangen håper Alsos at valget vil gi rødgrønt flertall.

– Jeg tror vi fortsatt trenger en rødgrønn regjering, så jeg stemmer SV, sier Alsos.

Borgerlig halvfabrikata

Geir Medby (46) skulle derimot stemme Høyre.

– Jeg tror de borgerlige har mer å tilby enn de rødgrønne. Man må se på framtiden, ikke bare salte ned penger i oljefondet, sa Medby.

Han mener at det må brukes mer penger av oljefondet for å skape flere arbeidsplasser og øke produksjonen.

– Norge produserer jo ingenting. Det eneste vi lager i dag, er halvfabrikata, sier Melby.

Men om valgresultatet kommer til å gå i de borgerliges favør, er han litt mer usikker på.

– Jeg tror det blir tett. Men på grunn av uenigheter mellom de borgerlige, og med Sponheim i en fin posisjon, tror jeg kanskje de rødgrønne får fortsette i fire år til.

Asyl og miljø

Øivind Sliper (37) var ute med datteren Natalie (11 mnd) for å stemme. Han holdt seg i den andre enden av det politiske landskapet.

– Jeg skal stemme Rødt. Vi trenger et såpass rødt parti på Stortinget. De viktigste sakene for meg er miljø og asylpolitikk. Det handler om menneskeverd og ren logikk. Det er kanskje litt for utopisk, men vi trenger et parti som tenker stort, sa Sliper.

Thomas Sandvig (27) og hunden Angus hadde også funnet veien til Anker. Sandvig hadde grublet lenge på hvem han skulle stemme på, men klarte til slutt å bestemme seg.

– For meg stod det mellom flere partier, men det endte med Venstre. Miljø og innvandring er viktig for meg, og Venstre har et sunt forhold til innvandring. De slipper dem inn samtidig som de stiller krav til dem. Miljø er viktig på grunn av tiden vi lever i, og Venstre har bedre miljøpolitikk enn de fleste, avsluttet Sandvig.

 

MILJØ VIKTIGST: Thomas Sandvig (27) gir sin stemme til Venstre. – For meg er miljø og innvandring viktigst, sier Sandvig. Foto: Tonje Haugli.

Emneord: