Raja tapte stortingsplassen

Venstre får ikke andremandatet fra Akershus. Det til tross for at Abid Q. Raja har ført en svært omfattende personlig valgkamp.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 02:13


Raja er godt fornøyd med valgkampen han har ført i Akershus, og vil ikke helt innrømme at det har vært for stort fokus på hans kandidatur.

Han tar ikke resultatet som et personlig nederlag, og poengterer at Akershus ikke har hatt tradisjon for å få inn sin andrekandidater på tinget.

Tidligere partileder i Venstre og stortingsrepresentant, Odd Einar Dørum, glir forbi og korrigerer med et smil.

– Vi hadde vel strengt tatt dét i partiets tidlige historie, sier han.

– Ja, men ikke så lenge du har levd, erter Raja.

– Nei, ikke om du legger sammen både meg og deg heller, ler Dørum tilbake.

Forventet resultat

I 2005 manglet Akershus Venstre 3 000 stemmer for å få daværende andrerepresentant Inge Solli inn på stortinget. For nesten ti måneder kjempet Raja en internkamp mot nettopp Solli om plassen, og vant en klar seier. Siden har den norskfødte pakistaneren ført en oppsiktsvekkende valgkamp for å kapre plass på tinget.

Valgmålingene har bølget kraftig frem og tilbake, og ifølge ANB’s meningsmåling utført av Opinion i midten av mai hadde Raja da kapret plassen.

Siden har den frittalende politikeren slitt med oppslutningen. Fire uker før valget så det ut til at Raja trengte et sted mellom 12 000 og 16 000 stemmer. Selv om tendensen deretter igjen pekte i positiv retning holdt det altså ikke helt inn.

– Jeg er stolt over innsatsen min. De siste valgmålingene har vist at jeg har manglet alt fra 800 til 12 000 stemmer, og jeg er ikke knust over ikke å komme inn på stortinget denne gangen. Dette var tross alt ganske forventet, sier Raja.

Valgresultatet på landsbasis ønsker ikke Raja å kommentere før stemmene er ferdig talt opp. Derimot uttrykker han at partiet selvsagt skulle ønsket at valgdagsmålingen så annerledes ut. Venstre får her 4,3 prosent av stemmene, en nedgang på 1,6 prosent:

– Det er klart det er skuffende. Veldig skuffende, sier Raja kort

Oppsiktsvekkende mediedekning

Raja har i valgkampen vært flink til å skape blest rundt sitt  kandidatur, og til en utfordrer å være har han fått enorm oppmerksomhet i media. På initiativ fra VG har han laget videoblogg om «Kampen for stortingsplass», han har deltatt i mangfoldige debatter og twitret til den store gullmedaljen.

Han tror likevel ikke at all oppmerksomheten kan ha hatt negativ innvirkning på resultatet:

– Jeg tror ikke jeg har svekket oppslutningen rundt partiet. Nå har jeg først og fremst bidratt i valgkampen for Akershus Venstre. Det har hele tiden vært min prioritet. Videobloggen for VG var mest en morsom greie jeg gjorde for å skape oppmerksomhet rundt partiet, fastslår Raja.

Sliten nå, men lover kraftfull retur

Arbeidsmengden den siste tiden har vært stor for den allsidige mannen, men Raja forteller Journalen at han alltid har vært vant til tøffe tak.

– Det er klart jeg er sliten nå, men ikke utslitt. Jeg har jobbet hardt hele livet, gjennom studiene og i arbeidslivet. Jeg kommer fra en familie med stor arbeidskapasitet. Faren min jobbet på spikerfabrikk, og det var ingen spøk, forteller han.

Selv om valgresultatet endte med nedtur har han ingen planer om å gi opp kampen om stortingsplass om fire år:

– Jeg er 33 år, og lider ingen nød med tanke på fremtiden. Jeg har permisjon fra min stilling som nemndleder i utlendingsnemnda og skal tilbake dit. Om fire år stiller jeg klar til valg igjen. Venstre er et parti som skal inn i regjering. Jeg skal komme sterkere tilbake, avslutter han.

 

Emneord: