Rød seier, blå optimisme

Etter årets valg ser det ut som at til at den rødgrønne regjeringen vil fortsette, men at Høyre og FrP får større innflytelse på det nye Stortinget.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 03:02


Allerede de første valgdagsmålingene som ble offentliggjort i kveld kunne melde om et sannsynlig borgerlig nederlag. Klokken 01.45 var det klart at den rød-grønne regjeringen får fortsette med 86 rødgrønne mandater mot 83 borgerlige.Det ble altså ikke borgerlig flertall og regjeringsskifte, selv om både Høyre og FrP fikk historisk høy oppslutning.

Godt valg for Høyre og FrP

På tross av ikke-borgerlig flertall er Erna Solberg og Høyre kåret til valgkampens vinner i tre ulike kåringer i løpet av dagen, og med en økning på 3,1 prosent i oppslutningen siden 2005 må vel valgkampen kunne kalles en suksess.

- Det er vi som har gått mest fram og har derfor vunnet dette valget, kunngjorde Erna da hun ankom Stortinget sent i går kveld.

I likhet med Høyre kan FrP også vise til gode resultater i løpet av valgkvelden. I 2005 gjorde de et rekordvalg med 22,1 prosent av stemmene og etter å ha økt til 22,9 prosent i årets valg var i hvertfall Siv Jensen fornøyd med oppslutningen.

- Det er bittert at vi ikke klarte å gi det norske folk en ny regjering, men vi har faktisk gjennomført tidenes beste valg, var Jensens kommentar til valgresultatet. Hun lover likevel velgerne å komme sterkere tilbake i 2013, blant annet ved å få til bedre samarbeid med andre partier.

Valgets store tapere

Krf og Venstre viste seg tidlig på kvelden som valgets store tapere. Da de fleste stemmene var opptalt hadde Krf en oppslutning på 5,6 prosent som var en nedgang på 1,2 prosent fra i fjor Dette er et historisk dårlig resultat for partiet og det var en nedbrutt og sliten Dagfinn Høybråten som møtte pressekorpset på Stortinget i går kveld. Han ville likevel iikke fordele noen skyld for at det ikke ble en borgerlig løsning slik Carl I. Hagen gjorde tidligere på kvelden da han ga Lars Sponheim personlig ansvar for at de borgerlige ikke nådde opp.

- Jeg vil ikke være en del av den slags jakt på syndebukker, jeg synes hvert parti får stå ansvarlig for sitt valgresultat, var Høybråtens mening om Hagens utspill.

Valgets desidert største taper var Venstre som endte opp under sperregrensen med bare to distriktsmandater på Stortinget. Med en så dårlig oppslutning valgte Lars Sponheim å ta konsekvensene og melde sin avgang uansett kveldens resultat.

Emneord: