Sentrumsalterantivet ryker

Stemningen sank brått på KrFs valgvake etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort. Gjestene på Ekebergrestauranten var tydelig skuffet over KrFs dårlige resultater.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 00:46


På tross av upåklagelige omgivelser på fasjonable Ekebergrestauranten ble kveldens hovedrett for mye å svelge for Kristelig Folkeparti. Både TV2 og NRKs valgdagsmålinger var entydige: Det blir ikke noen sentrumsregjering de neste fire årene. Selv om desserten ble servert umiddelbart etterpå, stod ikke stemningen til å redde.

Det var en skuffet, men realistisk Dagfinn Høybråten som møtte opp på KrFs valgvake.

- Stemningen i KrF er god. Men vi har ikke i tilstrekkelig grad klart å omsette dette til velgere, sa han til partifellene. Han gjentok flere ganger at han ikke vil bli overrasket om de rødgrønne igjen får flertall på Stortinget.

Ernas dobbeltforlovelse

– En sittende flertallsregjering som kan vise til en manglende avklaring på ikke-sosialistisk side, har klart et kort i valgkampen, sa Høybråten, og siktet til Erna Solbergs uavklarte regjeringsplaner.

Høybråten benyttet anledningen til å slå fast KrFs stayerevne i norsk politikk, samtidig som han indirekte beklaget retningen valgkampen etter hvert tok.

– Jeg har ikke strødd om meg med mange garantier i denne valgkampen, men jeg kan garantere én ting. Det nye laget som blir valgt til å representere KrF på Stortinget i kveld kommer til å la høre fra seg, sa han til stor jubel i avslutningen av talen sin.

Truet med Siv

Kort tid etter at de første valgdagsmålingene var klare, holder Dagrun Eriksen nettøte med partikollegene i hjemfylket Aust-Agder. Samtalen er optimistisk. Partifelle og tidligere Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan ligger for øyeblikket godt an til å få et utjevningsmandat. Likevel er det tydelig at Eriksen hadde forventet seg et bedre resultat. Hun peker på de rødgrønnes fordel av å sitte i regjering.

– De rødgrønne har tydeligvis klart å mobilisere bra i det siste, ettersom SV går fram såpass, sier Aust-Agders førstekandidat og KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

– Det geniale de har gjort, er å true med Siv Jensen. Det er det sterkeste kortet de har hatt, og vi så hvordan panikken begynte å bre seg når sentrumsalternativet ble løftet frem i sluttspurten av valget. Så lenge Stoltenberg kunne true med Jensen, skuffet han velgere over til seg.

Dersom de rødgrønne nå kommer i regjering, bryter dette med mønsteret der regjeringspartiene har blitt hardt straffet av velgerne helt siden Kåre Willochs andre regjering i 1986.

 

Emneord: