SV-Kristin: – Valget stod mellom Jens og kaos

Arbeiderpartiet ligger an til å kapre tre mandater fra SV, men Kristin Halvorsen nekter å henge med hodet.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 02:15


– Valget stod for mange av velgerne mellom Jens og kaos. Derfor kan jeg forstå at Jens kaprer velgere, sa Halvorsen da hun sent mandag kveld ankom Stortinget for å delta i den TV-sendte partilederdebatten.

Da 99,4 prosent av stemmene var talt opp ved 01.30-tiden, lå de rødgrønne regjeringskameratene an til å kapre 86 mandater, mot 83 til de borgerlige.

Senterpartiet holder stand med 11 mandater, men Arbeiderpartiet kaprer tre mandater, samtidig som SV ligger an til å miste fire.

– Det er ikke tungt å gå opp Løvebakken nå, men jeg har en betenkt følelse. Men om flertallet vårt holder seg blir det ikke fire år med Ap-politikk. Det blir fire nye år med rødgrønn politikk, understreket Halvorsen.

Nervedrama

Partilederdebatten skulle etter planen gått på luften ved midnatt, men kun Siv Jensen (Frp), Dagfinn Høybråten (KrF) og en slagen Lars Sponheim (V) kom tidsnok. Partiene signaliserte at de ønsket å utsette debatten, og lengst av alle drøyet Jens Stoltenberg.

Han gikk først på scenen i Folkets hus 20 minutter over midnatt. Selv om han ble mottatt som en helt, ville han ikke innkassere seieren:

– Det ser ut som vi kan fortsette, men vi må fortsatt ta et forbehold, understreket Stoltenberg da han ankom Stortinget.

Han kunne likevel koste på seg et smil da kameraene ble skrudd på i vandrehallen. For i tillegg til at han slipper å belage seg på å pakke sammen sakene sine i regjeringsbygget i Akersgata, har Arbeiderpartiet med en oppslutning på 35,3 prosent gjort sitt beste valg siden 1993.

Historisk seier

Stoltenberg svarte i debatten slik på spørsmål om hvorfor han tror de får fornyet tillit:

– Fordi vi har tillitt i forhold til den politikken og de verdiene vi står for. Velgerne deler våre mål for samfunnsutvikling.

De tre regjeringskameratene har enda en grunn til å smile: Beholder de flertallet, er det første gang på 16 år at en norsk regjering sitter i mer enn én periode.

Stoltenberg har dermed fått revansje for katastrofevalget i 2001, da han måtte gi fra seg regjeringsmakten etter å ha oppnådd 24,3 prosent ved valget.

Fornøyd lillesøster

Den i den rødgrønne trioen som smilte bredest var Senterparti-leder Liv Signe Navarsete. Hun har bare et knapt år på baken etter at Åslaug Haga trakk seg, og partiet ligger an til å holde stand.

– Det har vært et godt år for meg etter at Åslaug gikk av. I regjeringssamarbeidet skulle vi gjerne oppnådd mer, men til å være lillesøster i samarbeidet har vi likevel kommet langt på vei.

Emneord: