Venstre har mistet åtte mandater

Foreløpig har Venstre kun 3,9 prosent av stemmene, og mister åtte mandater på Stortinget. Partileder Lars Sponheim har allerede tatt konsekvensene av resultatet så langt. Han går av.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 01:10


Med et historisk godt valg i 2005 der partiet fikk hele 5,9 prosent i oppslutning, var forventningene til årets valg høye for venstre. Valgdagsmålingene som meldte om en nedgang på 1,4 prosent, ble skuffende for partiet

Har mistet åtte mandater

Foreløpig har Venstre kun 3,9 prosent av stemmene, og partiet har kun to mandater. Dette betyr at de har mistet åtte mandater på Stortinget.

Venstres relativt sikre mandater er 1. kandidaten i Oslo Trine Skei Grande og 1. kandidaten i Akershus Borghild Tenden. Partiets leder leder Lars Sponheim ligge også an til å miste sin plass på tinget. Han har imidlertid tatt saken i egne hender, og lover å gå av som partileder i Venstre på grunn av de dårlige resultatene.

Fokuset i valgkampen var ikke på Venstres side. Spørsmålet om statsministeren har overskygget mange viktige saker i denne valgkampen. Odd Einar Dørum trekker blant annet fram klimakrisen, en viktig sak for Venstre som har fått lite oppmerksomhet nasjonalt.  Generalsekretær Terje Breivik ser ikke bort fra at folk som vanligvis ville stemt Venstre har gitt sin stemme til Arbeiderpartiet fordi de frykter at Frp ellers kan komme i regjeringspossisjon.

Partileder Lars Sponheim tar ansvar for det dårlige valget, men mener at deres posisjon i sentrum er årsaken til det dårlige valgresultatet.

- Vi har ikke mistet velgere til de blå partiene, men vi har mistet mange velgere til de rødgrønne fordi folk ikke har likt at vi ønsket å samarbeide med de borgerlige, sier han til NRK.

Skuffede stortingskandidater

Abid Raja trekker på skuldrene etter å ha sett valgdagsmålingene:

 - Dersom dette skulle bli valgresultatet er det dårlig og meget skuffende.

Også andre kandidat i Oslo, Ola Elvestuen, skulle sett at Venstre fikk et bedre resultat.

Trine Skei Grande som før valgdagsmålingen satset på et enda bedre valgresultat enn i 2005, visste ikke lenger hva hun skulle si da hun skulle opp på podiet etter målingen. En forvirret Grande kom imidlertid til seg selv før hun entret talerstolen. Hennes budskap var klart. Om ikke resultatet er det beste er det ingenting å si på innsaten i valgkampen. Hun roser både frivillige og ansatte i partiet opp i skyene.

- La oss strekke oss lenger enn tallene viser, Oppfordrer hun partimedlemmene.

 

Emneord: