Frykter total verftskollaps

Verftsindustrien kan stå uten kontrakter innen få år, viser nye beregninger.
Tirsdag, 27 oktober, 2009 - 12:52


Finanskrisen fører med seg en alvorlig ordretørke for verftsindustrien langs hele norskekysten, og Eksportfinans la i går frem tall som viser at antallet ferdige skip levert fra Norge kan falle fra 95 i år til to i 2012. Det melder Dagens Næringsliv.

Så mens dette året blir et toppår med kontraktsverdier på til sammen 90 millarder kroner kan bransjen stå ribbet tilbake med oppdrag for en knapp milliard i 2012.

Nå ber næringsminister Trond Giske om forslag til strakstiltak som kan settes inn for å berge industrien.

– At vi kommer til å få nedbemanninger er helt klart. Hvor store de kommer til å bli, kommer an på ordreinngangen. Hvis ordresituasjonen fortsettersom nå, så blir nedbemanningene store. Vi ønsker nå å se på både regelverk og mulige tiltak som myndighetene kan sette inn for å dempe krisen og bidra i mest mulig grad til å beholde kompetansemiljøene, sier han til DN.

En av verftsgruppene som sliter, er Ulstein Gruppen i Ulsteinvik på Sunnmøre. De har ifølge DN ikke fått en eneste ordre på nye skip i år – kun overtatt ferdigstillelsen av et skip.

Emneord: