Hadde 24 reptiler skjult på kroppen

Søndag ettermiddag avslørte tollvesenet i Kristiansand en smugler som prøvde å frakte med seg 14 slanger og ti øgler inn i landet.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 14:57


Den 22 år gamle rogalendingen kom med danskebåten til Kristiansand halv fire søndag ettermiddag. Der ble han stoppet i rutinekontroll.

- Da vi skulle til å kroppsvisitere ham kom innrømmelsen, forteller vaktsjef Knut Inge Brandsvoll ved Kristiansand regionaltollsted til Fædrelandsvennen.

14 kongepytoner og ti leopardalbino-gekkoer (ørkenøgler, Journalen anm.) ble funnet på mannens kropp. I tillegg til reptilene hadde smugleren med seg en tarantell. Dette var det eneste krypdyret han oppbevarte i en boks. 22-åringen hadde fordelt reptilene på henholdsvis beina og overkroppen.

På landsbasis er ikke beslag som dette sjeldent, men i Kristiansand er funnet ganske stort. Brandsvoll forteller at han ikke kan huske sist de opplevde noe lignende.

- I tillegg hadde han reptilene på seg, noe som gjør dette beslaget ganske spesielt, sier han.

Kraftig bot

Politiadvokat Johan Martin Kile ved Agder politidistrikt forteller til Fædrelandsvennen at rogalendingen er siktet for brudd på dyrevernloven. Han vil mest sannsynlig slippe unna med et forelegg.

- Han er siktet for ulovlig innførsel av fremmedartede eksotiske dyr. Antakelig vil han måtte betale forelegg på 12 500 kroner før han kan reise videre, sier Kile.

Politiet i Rogaland har nå ransakt smuglerens hus. Dette førte imidlertid ikke til noen flere reptilfunn.

Kan havne i Dyreparken

Det er opp til Mattilsynet å vurdere hva som skal skje med de 24 reptilene.
- Hvis de ikke kan omplasseres, for eksempel til en dyrepark, vil de bli avlivet, sier politiadvokat Kile. 

Dyreparken i Kristiansand får stadig henvendelser om å ta seg av reptiler, men det er ennå uklart om det er plass til dem politiet beslagla på søndag.

- Reptilavdelingen vår er ganske full nå. Men hvis dette er spesielle ting som vi ikke har fra før, kan det være aktuelt, sier veterinær Gunn Holen Robstad i Dyreparken til Fædrelandsvennen.

Emneord: