Nå er vaksinen i byen

Biler lastet med vaksiner mot svineinfluensa har i formiddag ankommet Østlandet.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 13:18


I løpet av de første dagene denne uka skal det være sendt ut vaksiner nok til å dekke de mest risikoutsatte pasientene i Oslo og omegn, melder NTB. Innen 15. november skal alle kommunene i landet ha fått nok vaksiner til risikogruppene. Helsemyndighetene skal senere sende ut mer spesifikk informasjon til kommunene om når de kan forvente å motta sine vaksinedoser. Helsestasjoner i enkelte bydeler starter vaksineringen av disse gruppene allerede førstkommende onsdag.

- Jeg tror det nå er i ferd med å etablere seg et godt system rundt omkring, og at tilstanden ikke er så ille som man kunne få inntrykk av gjennom mediene før helgen, sier Therese Øgaard, informasjonsansvarlig ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Hun kan fortelle at det er opp til hver enkelt kommune å informere om hvordan vaksineringen vil gjennomføres:

- Det kan foregå ved annonsering i lokalavisa, plakater eller informasjon gjennom servicetorgene. Noen store kommuner har dessuten opprettet en egen vaksinetelefon, sier Øgaard til NTB

Ifølge VG Nett befinner opptil 700 000 nordmenn seg i de såkalte høyrisikogruppene for influensaviruset. Menneskene i disse gruppene kan, ifølge FHI, bli utsatt for ekstra komplikasjoner dersom de blir smittet av influensaen – for eksempel gravide kvinner og astmatikere.

På fredag anbefalte Folkehelseinstituttet at hele Norges befolkning vaksinerer seg. Dette kan imidlertid først skje om et par måneder, når alle vaksinene er sendt ut. I første omgang er det som nevnt de mest risikoutsatte folkegruppene, inkludert helsepersonell, som prioriteres.

Emneord: