– Norges høye dødstall er tilfeldige

Norge er det landet i Skandinavia hvor svineinfluensaen har krevd flest liv.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 16:10


Totalt 14 personer er til nå bekreftet døde som følge av svineinfluensa i Norge.  I Danmark og Sverige har henholdsvis null og to personer mistet livet av viruset.

Smittskyddsinstitutet, som tilsvarer det svenske Folkehelseinstituttet, bekrefter at to personer har dødd av viruset hittil, mens 2 126 personer hatt fått påvist influensa. Statens Serums Institut i Danmark melder at ingen har omkommet så langt og at 790 personer er bekreftet smittet av viruset.

LES OGSÅ: Antall smittede vil øke kraftig

Ingen sammenheng

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet ser ingen sammenheng mellom svineinfluensaens skadeomfang i Norge og Sverige og Danmark.

– Hvorfor er Norge hardere rammet av svineinfluensa enn nabolandene?

– Dette er helt tilfeldig. Jeg ser ikke noe mønster eller systematikk i det, siden tallene er relativt lave. På den andre siden er det ingen entydighet mellom de omkomne i Norge, for det er både unge og gamle mennesker - med og uten risiko fra ulike deler av landet, sier Iversen.

Han sier det er betenkelig at viruset har rammet Norge hardere enn Sverige og Danmark. Både Danmark (5, 5 millioner) og Sverige (9,2 millioner) har et langt høyere befolkningstall enn Norge.

– Vi vet ikke helt konkret hvorfor vi har har høyere dødstall i Norge enn i de andre skandinaviske landene, men vi forsøker å finne det ut. Det er ingen tvil om at vi har minst like gode overvåkningssystemer som disse landene. Vi har for eksempel ikke hatt noen feilrapportering eller mangelfull rapportering hittil, sier Iversen.

LES OGSÅ: Her er listen som bekymrer norske helsearbeidere

Analyserer flere prøver

Ifølge Folkehelseinstituttet er det rapportert inn nesten 3 000 tilfeller av svineinfluensa i Norge, og instituttet regner med at så mange som 100 000 nordmenn har eller har hatt sykdommen til nå. Tallene endrer seg fra time til time.

Iversen synes det er vanskelig å sammenligne spredningen av sykdommen i Norge med de andre landene, men har allikevel en løs teori på hvorfor vi har hatt flere påviste tilfeller enn danskene og svenskene.

– I Norge så analyserer vi over 2 000 prøver i uka. Svenskene som er dobbelt så mange som oss analyserer under 1 000 prøver i uka. Dette kan muligens være årsaken til at vi har flere laboratoriepåviste tilfeller enn svenskene, påstår Iversen.

Helsedirektoratet frykter at så mange som 500 personer vil dø uten en nasjonal vaksinemobilisering.

LES OGSÅ: 100.000 nordmenn er smittet

Emneord: