Bestemødre for fred vil felle murene

20 år etter Berlinmurens fall er verden fortsatt delt av murer.
Onsdag, 11 november, 2009 - 15:25


– Israelerne neglisjerer hele verden! De er immune for alt og bryr seg ikke om noen. De bryter alle former for menneskerettigheter, sier Marit Brekke (63) i Bestemødre for fred.

9. november feiret vi at det var 20 år siden Berlinmuren falt. Men det er fortsatt flere murer i verden som skiller folk fra hverandre. I 2002 startet Israel oppbyggingen av en ”sikkerhetsbarriere” mot vestbredden. Barrieren, som er delvis mur og delvis gjerde, skulle hindre at palestinske terrorister skulle ta seg inn i Israel.

Elektrisk gjerde

Gruppen Bestemødre for fred arbeider for en verden som følger FNs menneskerettigheter. Hver onsdag deler de ut løpesedler utenfor Stortinget, og målet er å spre kunnskaper og holdninger som fører til et demokratisk og godt samfunn. I går delte de ut løpesedler med budskap om at resten av murene som finnes i verden må rives.

– Mellom Mexico og USA er det også satt opp et elektrisk gjerde som skal hindre mexicanere fra å immigrere til USA, sier bestemor Heidi Andersen (71).

De nevner også muren mellom Nord- og Sør-Korea, som i nærmere 60 år har holdt koreanerne fra hverandre. Likevel er det muren mellom Israel og Palestina bestemødrene kjenner best til.

– En palestinsk jente sa en gang at hun skulle ønske at hun var en sjiraff så hun kunne se over muren, forteller bestemor Turid Harbou-Hals (78).

Håpløs følelse

Bestemødre for fred er utrolig opptatt av å rette søkelys nettopp mot muren mellom Israel og Palestina. Flere av dem har til og med vært i Israel og marsjert mot muren sammen med rundt 120 andre kvinner fra hele verden.

– Det var tøft. Det føltes egentlig helt håpløst, sier bestemor Andersen.

Selv om bestemødrene fortsatt jobber mot muren, tør de ikke tro på at den kommer til å felles.

– Likevel skjedde det jo så brått med Berlinmuren, så vi skal ikke si det for sikkert, smiler Turid Harbou-Hals.

”Festning Europa”

Selv om vi ikke har fysiske murer mellom folk i Norge, er det ikke vanskelig å se at vi likevel har ”murer” her til lands, mener bestemødrene.

– Vi har ingen fysiske murer, men mange psykiske. Det finnes et begrep som heter ”Festning Europa”. Begrepet går på at vår verdensdel er dårlig på å slippe inn innvandrere. Vi kaller innvandrerne for lykkejegere, ironisk nok. Vi som er født her har jo allerede vunnet vinnerloddet. Og vi vil ikke dele engang, sier bestemor Brekke.

Emneord: