Erna presser Jens i sykelønnsdebatten

Mener Stoltenberg får flertall i Stortinget hvis han tør å bruke det.
Tirsdag, 24 november, 2009 - 14:53


Høyreleder Erna Solberg har invitert statsministeren til samarbeid for å bremse den eksplosive veksten i sykefraværet. Samtidig stiller hun krav til Stoltenberg for å kunne samarbeide.

Private løsninger for pasientbehandling, rehabilitering og arbeidskvalifisering er blant forslagene fra Høyre. Solberg vil også innføre krav til aktivitet for trygdemottakere og endringer i skattesystemet.

– Det må i større grad lønne seg å jobbe, sier Solberg.

Hun tviler imidlertid på at Jens Stoltenberg vil gå tur med henne rundt Sognsvann, slik hun åpnet for på Høyres sentralstyremøte søndag.

–  Båndene mellom de rødgrønne samarbeidspartiene i regjeringen er vel for sterke til at det kan skje, men jeg tror Stoltenberg bør tenke seg om, sier Solberg og fortsetter:

– Det finnes et flertall i Stortinget for å sette inn tiltak som kan bremse sykelønnsveksten. Historisk sett har Høyre og Arbeiderpartiet samarbeidet om mange viktige enkeltsaker av lignenede karakter, sier Solberg.

Skremmende økning

Hun synes den aktuelle situasjonen med over 800 000 nordmenn utenfor arbeidslivet er den største utfordringen vi har. Siste årets økning på 16 prosent i sykelønnsutbetalinger er skremmende, mener Solberg.

–  Her har alle et ansvar, også vi som lager regelverket. Nå ser det dessverre ut til at alle parter går i sine skyttergraver. Det bringer oss ikke nærmere noen fornuftig løsning på problemet, hevder Solberg.

– Resultatet er det viktigste, og da må vi samarbeide i stedet for å bruke billige partipolitiske poenger mot hverandre, sier Høyre-lederen.

Avviser forslag

Solberg utelukker ikke at saken er så viktig at den kan fremtvinge et bredere politisk forlik i Stortinget.

Men hun avviser forslaget fra Fagforbundets leder, Jan Davidsen, om at løsningen er å ansette flere folk. Det har ingen sammenheng med problemet, mener Solberg.

– Vi må heller bruke fornuftige tiltak for å folk tilbake i arbeidslivet. Det vil gi en kinderegg-effekt, tre ting på en gang: Den enkelte får en bedre hverdag. Samtidig får vi flere hender i viktige funksjoner, og ikke minst vil det frigjøre ressurser. De kan brukes positivt der vi virkelig trenger det i velferdssamfunnet, sier Erna Solberg.

Trenger tid

Tidligere i høst ble den åtte år gamle avtalen om inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, forlenget til 1. mars neste år. Dermed har partene kjøpt seg litt mer tid.

 

 

 

Emneord: