EU-kontroll blir ditt ansvar

Fra nyttår får 1,3 millioner bileiere mer ansvar når Statens vegvesen slutter å sende ut varsling om EU-kontroll.
Mandag, 9 november, 2009 - 14:02


Statens vegvesen vil fra 2010 ikke sende ut varsling om at du må på kontroll for å sjekke om bilen din er sikker og i miljømessig god stand. Vegvesnet har sendt brev til norske bileiere siden 1994, men det blir det slutt på nå.

- Vi endrer varslingsmåte fra å sende ut vanlig varsling fire måneder før EU-kontrollen må være utført, til å legge det ved i den årlige oblatutsendinga, sier kommunikasjonsrådiver i Statens vegvesen, Marte Spets.

Vegvesenet vil spare penger og miljø ved å sende ut mindre papir, og slår derfor sammen de to tiltakene.

Bileiernes ansvar

Ifølge Spets har det alltid stått i loven at det er bileierne selv, og ikke vegvesenet, som har ansvar for at det blir utført EU-kontroll på bilen annenhvert år.

- Vil det ikke bli lettere for folk å glemme EU-kontrollen?

- Vi skal fortsatt sende ut purringer med beskjed om at man kan ordne opp innen inneværende måned. Selv om vi i dag sender ut varsel i forkant må vi sende ut purringer til 35 prosent av bileierne, så det virker egentlig ikke som om de husker det uansett, forklarer Spets.

Vegvesenet vil imidlertid oppfordre andre til å minne bileierne om EU-kontrollen.

- Vi vil i større grad oppfordre de som utfører EU-kontroller om å minne kundene sine på dette som en del av kundepleien. Ellers kan man fortsatt ut om EU-kontroll via sms eller Internett, sier Spets.

 

Sjekk når du må utføre EU-kontroll her.

Færre kontroller

Kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal, liker ikke at vegvesenet slutter å varsle om EU-kontrollen.

- Dette er dumt for forbrukerne. Vi har tall som viser nedgang i antall kontroller, og er redde for at enda fler kan glemme kontrollen når de ikke får brev.

Ifølge Sødal kan det være vanskelig for forbrukerne å plutselig skulle huske EU-kontroll, når de i alltid har fått brev med påminnelse fra Statens vegvesen.

- Er det dumt at mer ansvar legges på bileierne?

- Det er jo bileierne som har ansvar for å holde bilen i stand, men når en tjeneste blir tatt fra deg kan det være vanskelig å holde styr på alt sammen. Mange sliter til og med med å huske bilnummeret sitt, sier Sødal

Lanserer egen løsning

Sødal tror ikke det er lurt å slå sammen oblatutsending og varsel om EU-kontroll.

- Vi tviler på at folk leser oblatutsendinga nøye. Folk er mest opptatt av å få på plass oblatene når de kommer, ikke av å lese papirene.

Derfor vil NAF nå lansere en egen løsning som kan erstatte varslingen fra vegvesenet.

- NAF kommer til å lansere en løsning innen en uke for alle bileiere. Folk skal kunne registrere seg på nett, og deretter få en e-post med påminnelse før fristen. Vi vet ikke helt hvordan det skal legges opp enda, men vi ønsker en løsning med en påminnelse uavhengig av forskjellige verksteder gjør, sier Sødal.

Emneord: