Julehandelen øker med over én milliard kroner

Ifølge en undersøkelse gjort av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil nordmenn bruke mer penger i desember i år enn i fjor.
Torsdag, 12 november, 2009 - 13:24


På Glasmagasinet i Oslo er det travelt om dagen. Kundene er stresset og har dårlig tid, og utenfor inngangen henger en lift opp store snøkrystaller på veggene. Rundt omkring på senteret er det satt opp juletrær, og flere av butikkene er fylt med nisser og rød pynt.  En eldre dame er ferdig med dagens handel, godt fornøyd og med flere bæreposer i hendene.

- Jeg har en stor familie, og må derfor begynne tidlig med julehandelen, sier pensjonisten Åse Hjørnevik mens hun smiler.

Bruker nesten ti tusen hver

Ifølge undersøkelsen gjort av HSH vil julehandelen øke med tre prosent fra i fjor. Dette tilsvarer over én milliard kroner. I år vil det bli handlet for 45,4 milliarder kroner i desember. Det er nesten tolv milliarder kroner mer enn i en gjennomsnittelig måned i 2009.

- Vi forventer en moderat vekst i julehandelen i år. Nordmenn hegner om juletradisjonene og prioriterer mat, vin og gaver i desembermåneden, sier administrerende direktør i HSH Vibeke H. Madsen, ifølge NTB.

Det samlede desemberbeløpet nærmer seg hele 10 000 kroner per person. Pensjonisten Åse Hjørnevik synes julehandelen har vokst seg for stor, men innrømmer at hun hvertfall bruker den gjennomsnittlige summen.

- Jeg bruker nok 10 000 kroner i desember, om ikke mer. Vi nordmenn er opptatt av å drikke og spise fint, og gaver har dessuten fått så stor betydning, sier hun, før hun bestemt legger til:

- Barn sammenlikner gavene de får, og da tror jeg ingen tør å hoppe av pengegaloppen.

Opptatt av gaver

Inn dørene på BR Leker på Oslo City kommer Vanja Johannessen gående med sine to sønner. Magnus (1) sitter rolig i vogna, mens Drage (5) går og ser rundt seg med store øyne. Det er mange fristelser i leketøysbutikken, og nå som julen nærmer seg kribler det litt ekstra.

- Jeg ønsker meg Ben 10- klokke til jul, sier Drage og viser fram den grønne actionhelt-leken.

Han og broren får stort sett gaver ved to anledninger, når de har bursdag og når det er jul.

- Når familie og venner skal ha gaver samtidig til jul, er det ikke at rart man må bruke mye penger i desember. Dessuten er jeg ikke religiøs, og da får nok gavene en større rolle. Barna er opptatt av dette, og det er fint å kunne glede dem ved å gi mye én gang i året, sier Vanja Johannesen.

Daglig leder i BR Leker, Nina Haukland, er godt forberedt til julehandelen. Foto: Steinar A. Danielsen

Nødvendig for butikken

Daglig leder i BR Leker, Nina Haukland, har mye å gjøre om dagen. Helt siden slutten av sommeren har hun tenkt på hvordan de kan legge godt til rette for julehandelen.

- Julehandelen er utrolig viktig for oss. Uten den har jeg vanskelig for å se hvordan det skulle gått å drive butikken, sier hun.

Ifølge HSHs undersøkelse øker salget over tre ganger i platebutikker, gullsmeder og leketøysbutikker i desember. Nina Haukland tror at leketøyssalget øker på grunn av barna.

- De er så opptatt av gaver. Vi hører ofte foreldrene si tidligere på året at barna heller skal ønske seg gavene til jul. Jeg tror nok at mange av de dyre gavene blir gitt til jul, og da er det ikke rart at pengebruken øker.

Tradisjon er viktig

Kommunikasjonsdirektør i HSH, Elisabeth Klerck Nilssen, tror økningen i julehandelen kommer av flere årsaker.

- Det er flere innbyggere i Norge i år enn i fjor, så det kan jo ha en betydning. Samtidig føler nok mange at de kan ta seg råd til litt ekstra etter å ha kommet igjennom en tøff tid med finanskrise, tror hun.

- Ikke minst er nordmenn utrolig opptatt av å ivareta tradisjoner, avslutter hun.

Julenisser og annen pynt er satt ut i butikkene. Foto: Steinar A. Danielsen

Emneord: