Palestinakomiteen fyller 40 år

Feirer med å arrangere kunstutstilling i Oslo Rådhus.
Onsdag, 25 november, 2009 - 13:17


– Vi ønsker å feire oss selv, sier Berit Aaker, sekretariatsleder i Palestinakomiteen.

Palestinakomiteen fyller 40 år i år og er med det norges eldste solidaritetsorganisasjon. Dette har de feiret med en rekke arrangementer gjennom hele høsten.

Ikke lengre kontroversielt

– Palestinakomiteens jevne solidaritetsarbeid har nok vært med på å skape en endring i folks syn på Palestina, sier Rune Ottosen, professor i journalistikk ved høgskolen i Oslo, og tidligere forsker i PRIO - institutt for fredsforskning.

– Det er ikke lengre kontroversielt å støtte palestinerne, sier han og bruker Kåre Willoch som et eksempel.

– At en ledende konservativ mann som han kan gå ut og støtte palestinerne slik han har gjort, ville aldri skjedd for 40 år siden.

Ønsker å skildre et kjempende folk

Onsdag kveld åpner utstillingen Med håpet som våpen i Oslo Rådhus. Initiativet kommer fra Palestinakomiteen og ønsket er å endre folks syn på palestinere.

– Kunstnerne utfordrer det klassiske bildet media gir av palestinerne som et undertrykket og lidende folk. De vil vise palestinernes hverdagsliv, og fokusere på palestinerne som et kjempende folk, forteller Aaker.

Palestinske kunstnere

Kurator for utstillingen er Ayman Asraq. Han er selv palestinsk kunstner og studerer for tiden ved kunstakademiet i Oslo. Han ble kontaktet av Palestinakomiteen for å hjelpe dem å arrangere utstillingen. Hans interesse ligger i kunsten, og underveis støtte de på noen problemstillinger de måtte løse opp i.

– Slik de først presenterte utstillingen følte jeg den fokuserte i for stor grad på hvilket arbeid organisasjonen har gjort og deres jubileum. Jeg ønsket å lage en kunstutstilling og ville presentere prosjektene på en litt annen måte, sier Asraq.

Ayman Al Azraq kuraterer utstillingen som arrangeres i forbindelse med Palestinakomiteens jubileum. Foto: Berit Aaker

Arrangører og kurator kom til enighet og resultatet er en miks av kunstprosjekter og mer dokumentarisk fotografi.

– Jeg har valgt ut prosjekter jeg finner interessante, sier Asraq.

Til utstillingen er en gruppe unge palestinske kunstnere spesielt invitert til å delta. I tillegg presenteres et utvalg norske og flerkulturelle kunstnere.

Utstillingen åpnes klokken 1800 i Oslo Rådhus av Rana Issa, forsker i arabisk litteratur og språk, og vil stå frem til 6. desember.

 

Om Palestinakomiteen

  • Palestinakomiteen er en selvstendig og partipolitisk uavhengig organisasjon.
  • Komiteen driver solidaritetsarbeid for det de mener er det palestinske folkets frigjøringskamp.
  • Palestinakomiteen har i dag over 1200 medlemmer, og lokallag mange steder i landet.
  • Palestinakomiteen ble dannet i 1970.

 

Emneord: