Slik løser du julebordskrisen

Flere bedrifter sløyfer julebordet for de ansatte. Men det finnes mulige løsninger.
Torsdag, 12 november, 2009 - 15:27


Siden finanskrisen startet for omtrent halvannet år siden, har flere bedrifter vært gjennom en lang kriseperiode. Mange har mistet jobben, og mange bedrifter har gått konkurs.

I julebordssesongen har flere bedrifter valgt å droppe julebordet.

Skylder på finanskrisen

Det er mange faktorer som spiller inn på årets avgjørelse om å avlyse bedriftens julebord. I hovedsak er det finanskrisen som får skylden. På grunn av trang økonomi og store nedbemanninger av ansatte, mener ledere i ulike bedrifter at det sender ut feil signaler hvis de har et julebord. Det finnes heller ikke nok midler, mener de.

For første gang noensinne, dropper også Aftenposten, sitt årlige julebordet. Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, kan fortelle at avisen sliter med store hull i økonomien. Avosen har mistet fire millioner i annonseinntekter det siste året.

– Finanskrisen har mye skyld i at vi har valgt å ta avgjørelsen om å ikke ha julebord for de ansatte. Vi har mistet inntekter, og har hatt stor nedbemanning av ansatte. Kapasiteten og økonomien tillater oss ikke å holde et julebord i år, sier hun.

Sparer til storfeiring

Hos Aftenposten er det ikke bare finanskrisen som vært med på å bestemme at det ikke blir noe julebord. I 2010 feirer nemlig avisen sitt 150-års-jubileum, og det skal feires.

– Vi har valgt å spare inn lnoen ekstra kroner i år som vi putter inn i feiringen i mai neste år. Det skal bli en stor feiring, som på en måte skal ta igjen litt for julebordet, forteller Haugsgjerd.

Aftenposten håper forøvrig at årets avlysning av julebordet er et engangstilfelle.

– Ja, vi håper jo på at julebordet går som normalt igjen til neste år, avslutter sjefredaktøren.

Spleiselag hos SAS

Til tross for trangere tider finnes det løsninger. Julebordet trenger ikke nødvendigvis å bli så kostbart. Alternativene er mange for å kunne skape et lett tilgjenglig julebord for de ansatte.

En mulighet er å gjøre julebordene til et spleiselag. Flere bedrifter benytter seg av muligheten når økonomien møter trangere tider.

I SAS har man gjort det, forteller informasjonsansvarlig for selskapet,  Knut Morten Johansen. Johansen forteller at SAS har vært igjennom et svært trangt år og at de derfor har valgt å løse julebordsituasjon på denne måten.

– I løpet av det siste året har vi hatt drastiske problemer i den økonomiske situasjonen.  Vi har dessuten måttet si opp mange medarbeidere. Vi ville sendt ut helt feil signaler dersom vi arrangerte et stort julebord for de ansatte på bedriftens bekostning, sier han.

Det er ikke første året SAS holder julebordet som spleiselag. Situasjonen har delvis vært den samme de siste årene på grunn av budsjettet. Johansen forteller at folk er fornøyde, til tross for at de må betale selv.

– Det handler om samholdet. At folk kan komme sammen og feire julen og året som har gått, forteller han.

Julebord i kantinen

Julebordet trenger ikke å bli kostbart. Selv ikke dersom bedriften står for bekostningene. For eksempel kantinen på jobben eller et tilsvarende jobblokale minsker utgiftene betraktelig.

IKT-firmaet IFS har hatt en slik ordning i mange år. Festen holdes i kantinen til firmaets lokaler, og kantinens personale står for maten. Slik blir ikke kostnadene for høye, og det gir bedriften mulighet til å kjøre julebord uavhengig av krise eller ikke.

– Vi har valgt å gjøre det på denne måten i år, på grunn av et moderat budsjett. Å ikke ha noe julebord overhodet ,er ikke noe tema. Sosiale arrangementer er viktig for de ansatte, sier produktsjef i IFS, Per Christian Bakke.

Han mener det bør være mulig å arrangere julebord uavhengig av hvilken løsning man velger.

– Man kan løse julebordssituasjonen ut fra det man har å gå på. Det er viktig at de ansatte får en slags avslutning på året og en hyggelig sammenkomst. På den måten er man mer motivert når man skal start opp på nyåret, sier Bakke.

Stabil økonomi

SATS Norge er òg blant de bedriftene som holder på den årlige julebordstradsisjonen – i år som i alle år. Det skylder god prioritering og god drift, mener assisterende manager på SATS Lillestrøm, Magnus Bjørseth.

– Det er økonomistyring på et fornuftig nivå, som gjør at vi kan kjøre julebordet som normalt, sier han.

SATS verdsetter medarbeiderne sine og mener det er viktig å holde sosiale arrangementer for arbeidstakerne sine.

– Vi har dyktige og hardtarbeidene medarbeidere. Vi lever av medarbeiderne våre, og dette er det viktig å vise gjennom sosiale arrangementer, som for eksempel julebord. Dessuten virker slike sammenkomster inn på hvordan man presterer på jobben og trives i bedriften, understreker han.

 

Emneord: