Sverger fortsatt til rullingsen

For første gang selges det mer snus enn rulletobakk i Norge. Asbjørn Karlsen (53) har forsøkt å bytte til snus, men klarte ikke å endre røykevanene.
Onsdag, 25 november, 2009 - 16:07


– Jeg tror jeg har røyka fra meg, at jeg egentlig har fått nok. Så nå går det bare på gammel vane.

Asbjørn Karlsen har prøvd å slutte. Én gang prøvde han å gå over til snus, men det passet ham ikke. Nå røyker han igjen, men håper fortsatt at han skal klare å slutte.

– Jeg tviler litt på at jeg klarer det, sjøl om løsta er der. Jeg begynte seint, det er det som er problemet. Jeg var 22 år da jeg starta, sier Karlsen.

– Det var ikke så farlig den gangen, vettu.
 

Snusrekord

Fra juli 2008 til og med juni 2009 ble det solgt 1.065 tonn snus i Norge. Det er ny rekord. Den nye Sirus-statistikken ”Rusmidler i Norge 2009” viser at salget av snus for første gang i historien er større enn salget av rulletobakk, skriver Dagens Medisin.

Mens salget av snus nesten er tredoblet siden 2000, er salget av rulletobakk i fritt fall. I samme periode er salget av rulletobakk mer enn halvert til 1.007 tonn.

Salget av fabrikkframstilte sigaretter holder seg stabilt. Fra juli 2008 til juni 2009 ble det solgt 2.711 tonn sigaretter, nøyaktig like mye som året før og bare litt mindre enn i 2000.
 

– Eldre menn ruller røyk

Med mål om å finne noen som røyker tobakk på gamlemåten, starten jakten på Karl Johan. Det var nok mye lettere før røykeloven kom i 2004. Før kunne man bare gå på kafé. Nå må man ut i regnet for å finne røykerne. Rundt inngangpartier til hoteller og kafeer er det ingen rullingser i sikte.

– Sorry, dette er ikke rullings, sier en eldre mann på gata. Etter å ha kommet nesten helt nederst i Karl Johan har vi ennå ikke funnet noen som røyker annet enn fabrikkerproduserte sigaretter. Inne på Oslo Sentralbanestasjon jobber Geir Brunstad som daglig leder ved 7Eleven. Han selger helt klart mer snus enn rullings.

– Du ser på en måte hva som selger hvis du ser på hva vi har i hylla, sier han. I hylla rett bak kassen er det et utall varianter av sigarettesker, mens det kun er skarve sju ulike sorter med rulletobakk.

– Det er stort sett eldre som kjøper rulletobakk. De fleste er menn. Det er noen få damer, men jeg vet ikke om de kjøper til seg selv eller til mannen sin, sier Brunstad.

– Det er noen unge som kjøper tobakk også, men det er ikke mange. Da er det gjerne for å blande med noe annet, i hvert fall kan det se sånn ut.

– Er det vanskelig å selge til folk som du tror blander tobakken med narkotika?

– Selvfølgelig er ikke det noe morsomt, men hvis de er over 18 år har de selv ansvaret. Vi får ikke sjekka hvordan de røyker.

– Hvem er det som kjøper snus?

– Alle. Det er ikke så mange damer, men nå er det faktisk en god del damer i 40-50-årsalderen som kjøper snus. Kanskje de synes det er kult, eller har sluttet å røyke, sier Brunstad, som selv bruker snus.

 

Daglig leder Geir Brunstad ved 7Eleven på Oslo S selger mye mer sigaretter og snus enn rulletobakk. Foto: Adrian Steinbakk

Tror røykeloven er årsaken

Ett sted er man nesten garantert å treffe på røykere. På en togperrong på Oslo S står ekteparet Odd (68) og Turid Hansen (70) og tar seg hver sin blås før togturen mot Moss. På flere måter bekrefter de myten om tobakk.

– Han røyker rulletobakk, jeg røyker bare sigaretter, sier Turid. – De han røyker blir for sterke for meg, sier hun.

De har vært røykere i mer enn femti år, helt siden konfirmasjonsalderen. Odd har alltid rullet røyken, for han begynner bare å hoste av filtersigaretter. Han er overrasket over at snus er gått forbi rulletobakken, mens Turid skjønner det godt og tror røykeloven kan ha skylda.

– Du føler deg nesten som en kriminell. Vi må jo ut for å røyke. Jeg synes det var bedre da det var delte lokaler for røykere og ikke-røykere, sier Turid, før toget kommer og ekteparet må skynde seg om bord. Vi rekker ikke å ta bilde.
 

Kjøper i Sverige

Det er på samme togperrong vi treffer Asbjørn Karlsen (53). Han venter på neste tog til Årnes og benytter anledningen til å rulle seg en Petterøes 3, merket han har sverget til i 30 år.

– Det var mest tobakk som gjaldt da jeg starta. Det har noe med vane å gjøre, sier Karlsen.

Én gang i måneden kjører han til Charlottenberg i Svergie for å handle. Han mener å spare over 50 prosent på å handle i Sverige, og enda mer på tax free.

Karlsen tror røykeloven kan være noe av årsaken til at snusing er på vei opp.

– For ti år siden røykte vi innendørs overalt, vettu. Tidene forandrer seg.
 

– Heller snus enn tobakk

Selv om få andre enn snusindustrien klapper i hendene for økningen i snussalget i Norge, mener stipendiat Elisabeth Larsen ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) at snus tross alt er mindre skadelig enn røyk. Og rulletobakk er enda mer skadelig, mener hun.

– Det beste er jo om ingen snuser i det hele tatt, men hvis man skal velge, er det bedre å snuse enn å røyke, i følge kunnskapsoppsummeringer, sier Larsen.

Samtidig understreker hun at undersøkelsene som viser at snus er mindre skadelig enn røyk er gjort blant voksne snusere. Man vet ennå ikke om de som begynner å snuse i ung alder kan utvikle andre helseproblemer enn voksne.

Nå jobber Sirus-forskeren med å finne ut om snusing kan føre til at ungdom senere går over til å røyke.

– Om det er slik, er det selvfølgelig veldig negativt for folkehelsa.

Emneord: