Tenner fakler for Holocaust

Over hele landet markeres Krystallnatten 9. november, og frivillige stiller med fakler for å minnes jødene som led under nazismen.
Mandag, 9 november, 2009 - 14:46


Det er gått 71 år siden natten mellom den niende og tiende november 1938. Krystallnatten var begynnelsen på nazistenes utryddelse av jødene, kjent som Holocaust.

Årlig markeres natten med et fakkeltog for å minnes dem som led.

–Vi husker Krystallnatten, og må stadig fortelle om den. På den måten gjør vi folk oppmerksomme. Menneskene må hindre at noe liknende skjer igjen, sier Trond Thorbjørnsen, leder i Sos-rasisme Norge.

Et viktig arrangement

Det ventes omlag 200 deltakere til arrangementet i Oslo, og omlag 1000 deltakere på landsbasis. Brennende fakler og frivillige mennesker skal fylle Oslos gater.

Det hele starter på Jernbanetorget i Oslo kl 18.00. Her vil den 84 år gamle jøden Henrik Gorlén fortelle om sin opplevelse av Krystallnatten. Gorlén vokste opp i Breslau i Polen – i dag Wroclaw. Etter appellen på Jernbanetorget går fakkeltoget forbi Stortinget og avsluttes på Universitetsplassen. Her vil integreringsminister Audun Lysbakken holde sin appell. Avslutningen vil handle om ungdom og ungdommens rolle i kampen mot rasismen og nazismen.

Oppfordring til ungdom

Et etterarrangement vil bli holdt på Gyldendals hus i Oslo.

– Alle som har deltatt i fakkeltoget vil få gratis inngang og det vil serveres kake og kaffe for de frivillige, sier Thorbjørnsen.

Lars Klevstrand vil stå for musikken, mens Kjartan Fløgstad skal holde et innlegg, basert på sin siste bok «Grense Jakobselv» (2009)

Trond Thorbjørnsen oppfordrer folk til å delta på arrangementet.

 – Sos-rasisme har brukt mye tid i forkant på å få folk til å delta. Vi har reist rundt på skoler i Oslo og spredd budskapet vårt blant de unge. Det er viktig at ungdommen engasjerer seg. Fakkeltoget og markeringen av Krystallnatten forteller at vi aldri vil glemme historien, sier han.

 

 

Emneord: