Trygdesvindlere blir avslørt på Facebook

Tenk deg om to ganger før du oppdaterer statusen din.
Tirsdag, 24 november, 2009 - 14:46


 I 2008 ble 1 299 personer anmeldt for å ha svindlet NAV for 155 millioner kroner. Rekordmange ble anmeldt for misbruk av sykepenger. I år ser tallene ut til å bli enda høyere.

Bruker nye metoder

Problemet har blitt så stort at NAVs avdeling for kontroll og innkrevning tar i bruk nye metoder. Magne Fladby (NAV) forteller at nettet er en viktig kanal i arbeidet mot trygdesvindel.

– Sitter vi inne med konkrete mistanker tar vi i bruk alle åpne kanaler. Det er få saker i dag hvor Facebook eller andre sosiale medier alene er årsaken til at en melder en trygdesak til politiet. Det kan likevel være ett viktig element for å bekrefte mistanker om svindel, sier Fladby.

Tidligere i år ble en ung norsk kvinne dømt til seks måneders fengsel etter å ha mottatt over 350 000 kr i trygd som aleneforsørger. Det ble avslørt som løgn da det ble oppdaget at hun hadde status på Facebook som samboer. 

Les mer: Trygdesvindel avslørt på Facebook

Skaper reaksjoner

Martin Kvinge (25) er fulltidsansatt i Vetco Abel. Han innrømmer at ubegrunnet sykefravær er utbredt, men mener at NAV går for langt når de bruker sosiale medier for å kontrollere trygdemottakere.

– Jeg forstår at dette er et utbredt problem som en bør få bukt med, men jeg opplever det likevel som krenkende at de skal snoke inne på mine private Internett-profiler.

Mange er ikke bevisste på at NAV kan finne på sjekke Facebook-profilen, og blir overrasket når de hører at det er en vanlig prosedyre.

– Dette var jeg ikke klar over. Jeg kommer til å være mer bevisst når jeg oppdaterer statusen min fremover, forteller journalist student Silje Andersen (19).

Vil snu oppmerksomheten

Øyvind Haraldseid er medeier i blikkenslagerfirmaet Haugesund Blikk AS. Han har erfaring med at ansatte drar nytte av sykelønnsordningen.

– Vi har opplevd at ansatte i løpet av et halvt år har brukt opp egenmeldingskvoten, og levert inn seks sykemeldinger i tillegg. Senest i går fikk jeg en sms hvor en ansatt ikke hadde anledning til å komme på jobb, uten å gi noe nærmere beskrivelse på hvorfor. Han skrev “Jeg tar det som egenmelding”, sier Haraldseid oppgitt.

Han synes det er positivt at dette er et tema som har fått mye oppmerksomhet i mediene den siste tiden. Likevel mener han at NAVs nye fremgangsmåter ikke kommer arbeidsgivere til gode.

– Desverre for oss som arbeidsgiver er oppmerksomheten rundt misbruk av sykemelding i stor grad rettet mot de langtidssykemeldte. Vi skulle ønsket at søkelyset ble rettet mot de første 16 dagene hvor vi som arbeidsgiver sitter med utgiftene.

Les også: sykemeldt avslørt av festbilder på Facebook

 

Emneord: