2012 — En dommedag for pelsdyrnæringen?

Stortinget vurderer å avvikle pelsdyrnæringen innen 2012. Men til tross for stor motstand øker salget av pels.
Tirsdag, 26 januar, 2010 - 16:08


Faklene tennes på og folk begynner å bli utålmodige.

— Skal vi ikke gå snart?, er det noen som roper.

 Klokka viser halv sju, og NOAHs årlige fakkeltoget mot pels er en halvtime forsinket. NOAH har siden 1989 kjempet for dyrs rettigheter, og har i dag over 2000 medlemmer. Det er snø i lufta og folk tripper for å holde varmen. Noen holder en fakkel, mens andre holder en plakater, der det står ”Nei til pels”. De aller ivrigste holder begge deler.

 Leder for dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, er fornøyd med oppmøtet som er på rundt 1800 mennesker. Dette er en økning på ca. 400 fra fjorårets fakkeltog.

— NOAHs fakkeltog mot pels er blitt en tradisjon. Det er en arena hvor alle mot pels kommer for å markere sitt standpunkt om at det er på tide å avvikle, forteller hun.

 

Mote eller Meteorologisk institutt

I fjor skapte pelsindustrien stor debatt, etter at det ble offentliggjort bilder og videoer med grov mishandling av pelsdyr.

I 2002 vedtok Stortinget Dyrevernmeldingen, som krever at pelsdyr må sikres vesentlige forbedringer innen ti år. Hvis ikke, bør næringen vurderes avviklet. Pelsdyrnæringen rapporterer imidlertid om økt salg av pels.

Leder for pelsbransjens hovedorganisasjon, Pelsinform, Morten Sauer forteller at det har vært en øking på salg av pels, sammenlignet med tallene fra i fjor.

— Jeg vil si at økningen er todelt. Du har de som allerede hadde bestemt seg for å kjøpe pels, og som kjøpte pels allerede i august, september og oktober. Også har du de som kjøpte pels i desember og nå i januar på grunn av kulda, sier han.

Rød motstand

En jentegjeng med fakler i hendene, går med ivrige skritt oppover Karl Johan.

— Jeg har hørt at de driver med pelsdyrnæring i Thailand også!

— I Thailand?

Jenta ser forvirret ut.

— Ja, i Thailand.

— Jammen, er ikke de buddhister da? De får jo ikke lov til å tråkke på en maur engang jo!

 Fakkeltoget starter på Youngstorget og fortsetter oppover Karl Johan, før det stopper foran Stortinget. Der er det klart for appeller. Både Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og De Grønne er tilstede for å markere motstand mot pelsnæringen. Venstre er det eneste borgelige partiet som har nedfelt i partiprogrammet sitt at de vil avvikle pelsdyrnæringen innen 2012, hvis ikke dyrenes velferd oppfyller dyrevernmeldingen.

Hør lydklipp fra fakkeltoget her

Siri Martinsen fra NOAH er optimistisk til at vil bli en avvikling av pelsdyrnæringen.

—  NOAH har god tro på at norske politikere vil se alvoret og avvikle næringen i tråd med befolkingens ønske. Men det kan dessverre virke som om det er en overvekt av næringsvennlige politikere som har en mindre dyrevennlig holdning enn befolkningen for øvrig. Spesielt på den borgelige siden, sier Martinsen.

 Tror ikke på avvikling
 

Mens det er noen tusen mennesker involvert i pelsdyrfarmer, finnes det ca 35 pelsforretninger i Norge, og ca 5000 andre forretninger som har pelsartikler som en del av sitt sortiment. Det er mange arbeidsplasser som vil gå tapt om næringen blir avviklet. Morten Sauer fra Pelsinform synes likevel Dyrevernmeldingen er et godt tiltak.

— Det er bare positivt sett fra butikkenes side. Det er ille om farmene ikke behandler dyrene på en ordentlig måte, sier han.

Han tror imidlertid ikke at det vil bli en avvikling av pelsdyrnæringen.

— Det har jeg ikke noe tro på. Det finnes et stort antall pelsdyrgårder i Norge, og at disse skal bli lagt ned ser jeg på som helt uaktuelt. Men at dyrevernloven skal følges og at det er en av verdens strengeste dyrevernslover, synes jeg er flott.

England, Irland, Østerrike og Sveits har forbudt all oppdrett, mens Sverige, Danmark og Nederland har forbudt reveoppdrett og er i ulik grad i ferd med å forby minkoppdrett. Finland er et land som foreløpig kan sammenlignes med Norge - de har ikke ennå forbudt oppdrett, men
det er mye debatt om det i befolkningen.

”Pels er mord”
 

En engasjert pelsmotstander griper en megafon for å engasjere demonstrantene:

— Et liv i et bur, er et liv i tortur!

—  Hva vil vi ha?

— Tomme bur!

— Når vil vi ha det?

— Nå

Når megafonen beveger seg bortover på Eidsvolls plass, prøver en ung jente å få venninnene sine til å fortsette å rope slagord. Hun begynner å rope, men blir raskt hysjet på. Det holder å gå i toget, om de ikke må rope et corny heiarop i tillegg.

Emneord: