SKUP feirer 20-årsjubileum

Journalen følger Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse gjennom to tiår.
Mandag, 18 januar, 2010 - 16:50


I 1990 ble den aller første SKUP-konferansen arrangert. Det var en konferanse om undersøkende journalistikk i NRKs Store Studio på Marienlyst, men på det tidspunktet var det ikke avgjort at det skulle bli en årlig begivenhet. Året etter ble SKUP formelt etablert da det ble holdt en tilsvarende konferanse i Bergen.

I begynnelsen sto SKUP for ”Sammenslutningen for en Kritisk og Undersøkende Presse”, men navnet ble senere endret til ”Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse” siden organisasjonsformen ble endret.

SKUP har som formål ”å inspirere til undersøkende journalistikk i norske redaksjoner” som det står i stiftelsens vedtekter. De jobber for samarbeid mellom journalister i Norge og internasjonalt, gir ut magasinet ”Siste SKUP” og deler ut SKUP-prisen og SKUP-diplomer på den årlige konferansen.

SKUP-prisen

Vinneren av SKUP-prisen får 50.000 kroner og SKUP-kuben som er laget av Røros-kunstneren Synnøve Korssjøen.

De første som ble tildelt SKUP-prisen var Alf R. Jacobsen og Harald Stanghelle, henholdsvis med boken ”Iskyss” og Mossad-saken i Aftenposten. Prisene ble delt ut i 1992, for året 1991.

Iskyss handler om to kvinner som på hver sin måte ble ofre for den kalde krigen. Boken er et resultat av flere hundre intervjuer og omfattende arkivstudier over mange år.

Mossad-saken inneholdt avsløringer om at den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad hadde avhørt palestinske asylsøkere uten at palestinerne var klar over at det var israelere, og ikke norsk politi, de hadde gitt opplysninger til. Mossad-saken førte til at Svein Urdal måtte gå av som overvakingssjef.

Prisens betydning

Av enkelte kommentatorer blir utdelingen av SKUP-prisen kalt ”Norgesmesterskapet i journalistikk” på grunn av prisens høye prestisje. I 2008 snakket VG med flere av prisvinnerne om hva prisen har betydd for dem:

2006: Klasevåpen. Tormod Strand, NRK Dagsrevyen.

– Den har betydd at det er lettere å få rom og tid til å jobbe med tilsvarende lange prosjekter, og har medført en del foredragsvirksomhet som har vært veldig givende. Jeg ser på den som en stor anerkjennelse.

2005: Kvikksølvjentene/kvikksølvbarna. Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke, NRK Brennpunkt.

– Prisen var en utrolig inspirasjon til å grave og for å ikke gi opp. Den ga også selvtillit i forhold til å våge å stå på og stille de kjempedumme spørsmålene. Den viste at det går an å få det til selv om du ikke har svarene på forhånd.

2005: Vannverksskandalen på Romerike: Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen, Aftenposten.

– Både innad i egen redaksjon og utad betyr det anerkjennelse. Prisen setter et slags kvalitetsstempel på ditt arbeid, som igjen gir troverdighet og innpass.

2003: Lucia-stiftelsen. Rolf J. Widerøe og Tor Strand, VG.

– Jeg satte utrolig stor pris på å få anerkjennelsen fra juryen på at metodene vi brukte var bra. Det fine med SKUP-prisen er at den har fokus på nettopp metodene.

2002: Finance credit-saken. Bjørn Olav Jahr, Kapital.

– Det har betydd veldig mye, både på godt og vondt. Prisen åpner for veldig mange muligheter, samtidig som en lett blir satt i bås. Det er ikke så mye rom for å være gravende journalist utenom i festtalene. Men jeg ville ikke vært prisen foruten, egomessig var den det største øyeblikket i mitt liv.

Se hele listen over SKUP-vinnere

Jubileumskonferanse

I den første perioden ble stedet for SKUP-konferansen skiftet fra år til år , men fra 2006 og til i dag har Tønsberg vært det faste stedet for SKUP-konferansen. Også i år når SKUP skal feire 20-årsjubileum er Tønsberg stedet for konferansen.

Den holdes 19.-21. mars, med et program med over 60 seminarer. SKUP-prisen deles ut på jubileumsmiddagen på lørdagen.

Det er fortsatt ikke for sent å melde seg på konferansen, for de som ønsker å delta. For studenter er konferanseavgiften 1600 kr. 19. februar er siste frist.

Emneord: