Utrygge jobber trekker ungdom

Finanskrise til tross: Utrygge yrker blir stadig mer populære.
Tirsdag, 26 januar, 2010 - 13:09


Det yrer av ungdom på studiemessen på Norges Varemesse på Lillestrøm. Med søkende blikk oppsøker de standsene som kanskje huser deres utdanning til drømmeyrket.  I en tid der finanskrisen har snevret inn det kreative arbeidsmarkedet  virker det allikevel ikke som om morgendagens kreatører lar seg skremme.

Anette Barstad (18) fra Gjøvik videregående skole er en av dem. På standen til Norges Kreative Fagskole ser ut etter informasjon om utdanning innen film. Drømmen er å bli manusforfatter innen film. Kanskje også regissør med tiden for å ha flere bein å stå på. Hun har allerede vunnet en Amanduspris for beste manus.

- Det er viktig å følge drømmen man har. Jeg kan ikke la penger avgjøre valget og komme i veien for drømmen min. Aller helst ville jeg begynt på Den norske filmskole på Lillehammer, men der er det så vanskelig å komme inn, så jeg må starte et annet sted først.

- Prestisjefull

Tiril Lunde Refsum (18) fra Fagerborg videregående er også interessert i en karriere innenfor film og har oppsøkt standen til Westerdals School of Communication. 

Hun sier at hun tror folk er generelt litt mer skeptiske til kreative yrker nå enn før og at ikke alle tør satse på å realisere drømmeyrket lenger. Selv er hun ikke helt sikker på hva hun vil arbeide med innen film.

- Veien blir til mens man går, det viktigste nå er å velge rett utdanning. En prestisjefull skole med godt rykte er viktig når man kommer ut etter endt utdanning, men minst like viktig er nettverket man knytter på veien, sier hun.

Studiegjelden man opparbeider seg under utdanning er ikke så viktig, det finner man ut av siden. Man går for det man vil drive med, avslutter hun.

Marie Gade-Lundlie (20) fra Bekkestua studerer interiør på andre året på Norges Kreative Fagskole. Hun tror at det kan være tabu i visse kretser å ikke begynne på for eksempel BI. De som ikke passer for økonomistudier vil før eller senere bli utbrent og søke over til et yrke som er mer nærliggende for dem.

Siv Hege Blinfeldt fra Westerdals kan bekrefte at mange av søkerne deres har droppet ut fra andre utdanninger på BI og Universitetet i Oslo.

Tall fra Samordna opptak viser at søknadsmassen til estetiske fag har økt med 27,42 prosent i perioden 2005 til 2009. Norges Kreative Fagskole har hatt en økning på 56% flere søkere enn i fjor.

Opparbeider seg stor gjeld

Fotofag er blant de mest poulære studiene blant kreative fag . Det offentlige mangler skikkelig tilbud på dette fagfeltet i Norge og dette kan forklare økningen av så mange private fagskoler i Norge.

I tillegg til fotolinjen på Norges Kreative Fagskole kan du også utdanne deg til fotograf ved blant annet Norges Fotofagskole i Trondheim og Bilder Nordic School of Photography i Oslo. Et slikt toårig løp vil i gjennomsnitt koste ca 170 000 kroner i studieavgift i tillegg til ordinært studielån for å leve.

En ferdig utdannet fotostudent vil altså etter to års utdanning gå med ca 350 000 kroner i studiegjeld ut i et av de tøffeste arbeidsmarkedene som allerede er godt mettet.

Det kan likevel finnes håp for de som vil satse på drømmeyrket. Tall fra Norges Kreative Fagskole viser av tidligere studenter på fotografi er 70% i jobb. Av disse jobber 20% som frilansere eller driver eget firma. 78% av de som er i jobb jobber innenfor fotofaget, mens 14,3% jobber inne media og journalistikk.

Av de som ikke er i jobb er det 66,7% som har valgt videre studier opplyser Helene Naper Andersen som er prosjektleder marked ved Norges Kreative Fagskole.  Videre opplyser hun at av skolens tidligere filmstudenter jobber 66,7% innenfor jobber relatert til utdanningen.

- Er man motivert for å jobbe bra, bygger seg opp en bra portfolio og knytter nettverk i studietiden har man alle muligheter for å lykkes, avslutter Naper Andersen.

Lars Magnus Øksnes har studert reklame og merkevarebygging ved Norges Kreative Fagskole og er en av de som med medstudenter etablert sin egen arbeidsplass da han startet reklamebyret LOK Kommunikasjon som nå heter Pingbull Dialog.

Hør Lars Magnus Øksnes her.

Emneord: