Desentralisert oppgjør

LO går inn for forbundsvise oppgjør i årets lønnsoppgjør.
Tirsdag, 23 februar, 2010 - 12:04


Kl 10.15 innledet LO årets tariffoppgjør med å vedta hovedretningslinjene for forhandlingene. De går inn for forbundsvise oppgjør i privat sektor. Det vil si at hver fagforening skal forhandle med sin egen arbeidsgiverorganisasjon om sine krav.Tilsammen skal det vedtas over 300 overenskomster i privat sektor. De forbundsvise oppgjørene betyr vanligvis at det blir lettere å få igjennom bransjespesifikke krav.

I offentlig sektor blir det som vanlig et samordnet oppgjør.

Utsatt industri

LO-leder Roar Flåthen oppfordrer til solidaritet med konkurranseutsatt næring i årets lønnsoppgjør.

– Vi har ikke sett slutten på finanskrisen. Tvert imot. Jeg er redd vi får se virkningene av den helt ut i 2012, sier LO-lederen fra talerstolen.

– I skipsverftindustrien og i store deler av offshoreindustrien er ordrebøkene tomme. Store deler av vestlandskysten går en meget usikker fremtid i møte. Det må vi ta hensyn til i årets tariffoppgjør, poengterer Flåthen.

LO går inn for at de konkurranseutsatte næringene får forhandle først og dermed setter rammene for resten av oppgjøret.

Flåthen understreker at kjøpekraften skal sikres, men det er likevel naturlig å tro at LO går inn for et moderat oppgjør.

Likelønn

Et av de største stridstemaene i årets oppgjør er kampen for likelønn. Roar Flåthen poengterer at utfordringene rundt likelønn er mange og sammensatte. Det handler ikke bare om penger, men også om ansettelsesforholdene i yrkesgrupper der det jobber mange kvinner.

– Ufrivillig deltid og midlertidig ansettelser fører til at mange kvinner må “jakte på vakter” for å få endene til å møtes. Vi skal likevel bruke det sterkeste verktøyet vi har for å utjevne forskjellene, nemlig lønnsoppgjøret. Det handler om prioritering, og vi lover å gjøre vår del av jobben slik at regjeringen kan komme på banen, sier Flåthen.

Spark mot skepsis

LO-lederen benyttet også anledning til et spark mot egne skeptikere. Flåthen har i den siste uken fått kritikk for at han ikke har vært klar og aggressiv nok i debatten om sykelønnsordningen.

– Sykelønnsordningen er den viktigste ordningen vi har, og jeg blir provosert når noen tviler på LOs standpunkt i denne saken. Jeg lover at LO skal fortsette å være den fremste garantisten for at vi skal beholde verdens beste sykelnnsordning og 100 prosent lønn fra første sykedag, tordnet Flåthen fra talerstolen.

 

Emneord: