Mindre mammut, mer elefant

Ingen i bokhandelen vet hvorfor det er mammuten som fronter salget.
Mandag, 22 februar, 2010 - 15:01


For 125 år siden så det første Mammutsalget dagens lys, og i dag legges mer enn 800 titler med rabatter opp til 80 prosent frem for publikum. I 1964 ble mammut-navnet lansert, men ingen vet hvorfor det ble Mammuten som kom til å fronte suksess-kampanjen.

– Nei, det har jeg ikke greid å finne ut av, svarer Anne Schiøts, rådgiver i Bokhandlerforeningen.

– Men jeg tenker at det nok kommer av  stort salg, stort dyr. Det forventes et enormt stort salg disse fjorten dagene kampanjen pågår, sier hun videre.

Mindre Mammut, mer elefantsirkus

Odd Arvid Storsveen, førsteamanuensis  ved institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i OSso - kan heller ikke svare helt konkret på spørmålet om hvorfor dyret mammut fronter Bokhandlerforeningens årlige kampanje.

- Tidligere om årene var Mammutsalget hvert tredje år, hvor folk virkelig gikk og ventet på billige bøker de ønsket seg. Da kunne man også finne mer obskure ting, sier Storsveen, som i 2003 publiserte Bøkenes fotfolk på oppdrag fra Den norske bokhandelforening.

- 1960-tallets markedsføreingsstrategier ønsket å fokusere på humor. PR-rådgivere hadde utdannet seg innen buisness i utlandet og ønsket seg et symbol som var stort og litt morsomt. Mer eventyraktig. Det hele har likevel utviklet seg til et elefantsirkus, siden omløpsverdien av bøkene er blitt så kort. Du kan gi ut til jul i 2008 og havne på Mammut her nå, i februar 2010, sier han videre.

Storsveen avslutter likevel med; Det er fortsatt mye bra, og absolutt verdt et besøk.

Hele Norge

Mammutsalget gjennomføres årlig på 640 utsalgssteder spredt over hele Norge. Alle titler som ikke lenger er bundet av fastprisen kan være med på dette salget. Det vil si at man kan finne utgivelser fra 2008, og bokhandlere supplerer gjerne også med egne titler.

Ark, Fri Bokhandel, Libris, Norli, Notabene, Tanum og Unipa AS. Det finnes faktisk per i dag bare 25 bokhandlere i Norge som ikke er medlemmer av noen kjede.

Mammutambassadør

Rekordmange forfattere deltok på på åpningsdagen i dag. 21 av årets forfattere stiller opp som Mammutambassadører, og forfatter Tove Nilsen er en av dem.

– Det har skjedd en forandring i holdning blant forfatterne. Før var det å havne på Mammutsalget  forbundet med en viss skam. Nå er forfatterne helt avhengige av å tenke marked, som alle andre, sier Tove Nilsen på telefonen.

– Hvis bøkene dine ikke selger var det liksom best at ingen visste det. Nå vet vi at de havner på salg uansett, avslutter hun.

 

 

 

 

Emneord: