Mot alle odds

16 juni 2008 var det uklart om Svein Johansen ville overleve. I dag er sjansene gode for at han vil komme tilbake i jobb.
Tirsdag, 2 mars, 2010 - 14:50


Det har gått over ett og et halvt år siden livet til Svein Johansen ble vendt på hodet. Han var ute i sommerværet for å sykle seg opp til Birkebeinerrittet. Én bil endret alt.

Usikker fremtid

Det er en klar og kald vinterdag, og vi befinner oss et lyst og romslig hus i Vestfossen. Det er kun en trappheis som vitner om sommeren for to år siden.

- Kom så setter vi oss i stua, sier Svein, og viser vei. Han går selv, men er fortsatt avhengig av krykker.

Den fatale ulykken førte til at Svein fikk en alvorlig ryggmargsskade, og det var lenge usikkert hva fremtiden ville bringe. Det var ingen som hadde trodd at det skulle gå så bra som det har gjort. Svein vet likevel hvem han skal takke.

- Både kommunene, rehabiliteringssenteret og arbeidsgiverne har vært kjempebra.

Se videoreportasje fra Kongsberg politistasjon

Unik situasjon

Etter ulykken, ble Svein fraktet fra Ullevål til Sunnås, Norges største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin. Helt siden da har kommunen vært til stor hjelp.

- Øvre Eiker kommune har vært fenomenale. Kommunene ble varslet da jeg kom til Sunnås, og da det nærmet seg utskriving, sendte de to ansatte for å skreddersy et opplegg til meg. Det var første gang noen på Sunnås hadde opplevd et slikt engasjement fra kommunen.

Svein trekker på smilebåndet, og retter seg opp i sofaen. Han har hele tiden visst at det vil koste mye å trene seg opp igjen. Heldigvis var han i svært god form da ulykken skjedde.

- Jeg er vant til å trene hardt, og vet at det koster mye blod og svette. I tillegg har jeg hatt god oppfølging og kompetanserikt helsepersonell rundt meg.

Da Svein kom til Sunnås kunne han kun snakke og lee på neseboret. Da han dro gikk han selv ut utgangsdøra.

 

Engasjert arbeidsgiver

Svein har jobbet ved politistasjonen i Kongsberg i mange år, og kun måneder etter ulykken ble toalettet bygd om så Svein kunne komme tilbake når som helst.

- Arbeidsgiverne har vært flotte. De har sagt at de vil ha meg tilbake fra første dag. De har hele tiden vært pådrivere, og holdt kontakten med NAV.

I motsetning til mange andre har Svein et veldig godt inntrykk av NAV.

- De har aldri lovet noe de ikke har holdt. Jeg har hatt dyktige folk rundt meg, og de har hjulpet med å søke riktig hjelp.

Målet er at Svein skal komme tilbake på jobben så fort han er frisk nok.   Tidspunket er fortatt usikkert.

- Det er ennå ikke avgjort hvordan det blir med arbeid fremover, men det vil snart bli klart.

Positiv

For Svein ble livet drastisk endret, men nå har livskurven gått opp og livet er verdt å leve igjen.

- Det er selvfølgelig mye jeg savner, og jeg legger merke til alt jeg har mistet. Men jeg har likevel troen, og håper at jeg klarer å kjøre bil innen 2010, sier Svein. Selv om det likevel er koselig å ha noen søte, unge jenter som følger meg overalt, da, avslutter han lattermildt.

Hør hva politioverbetjenten på Kongsberg Politistasjon sier her

Emneord: