Polske gjestearbeidere rammes hardt av finanskrisa

Antall polske arbeidsledige i Norge nærmer seg 5000. Flere sliter med gjeld. For mange er svart arbeid eneste utvei.
Mandag, 22 februar, 2010 - 12:26


Nye tall fra NAV viser at arbeidsledigheten blant polske arbeidsinnvandrere har økt med 79 prosent det siste året.

Julia Maliszewska er ombud for de polske arbeiderne i Oslo Bygningsarbeiderforening. Hun sier de polske arbeiderne har måttet gå først etter at finanskrisa satt inn, ettersom de ofte er ansatt i vikarbyråer og dermed har dårlig stillingsvern. Maliszewska er bekymret over de arbeidslediges situasjon.

– Når de blir sagt opp, klarer de så vidt to husleier her uten inntekt. Etterhvert er det mange som opparbeider seg gjeld. I beste fall låner de av kompiser som fortsatt har jobb, i verste fall hos arbeidsgiver.

Maliszewska forteller om arbeidstakere som går med på ugunstige avtaler med arbeidsgiver for å få betalt husleia.

– Plutselig får de ikke utbetalt feriepenger, for eksempel. Slike gjeldsavtaler er vanskelige å følge opp juridisk, og det er lite vi i foreningen får gjort, sier hun.

Får ikke dagpenger

I følge NAV er det 4654 polske arbeidsledige i Norge. Maliszewska mener det ligger store mørketall bak statistikken.

– Det er mange som sliter med å registrere seg som arbeidsledig hos NAV, ofte fordi de ikke har dokumentasjon på at de er sagt opp. Dette gjelder som regel dem som er ansatt av såkalte bemanningsbyråer. I bemanningsbyråene har ikke arbeideren noen garanti for å få jobb, og kan miste inntekt fra en dag til en annen. Byrået kan bare slutte å kalle inn arbeiderne når krisa slår inn, og har ingen forpliktelser overfor arbeidstakeren. Det kan gå veldig lang tid mellom hver gang en blir kalt inn. I praksis blir dette det samme som å være arbeidsledig, sier hun.

Det er få som klarer seg lenge i Norge uten jobb eller dagpenger. Mange drar tilbake til Polen, forteller Maliszewska. Men bare for en kort periode.

– Situasjonen har ikke bedret seg stort i Polen siden finanskrisa slo inn. Det er vanskelig å få jobb, så de fleste kommer tilbake til Norge, sier hun.

Svart arbeid

Julia Maliszewska snakker med polske arbeidere hver dag på kontoret i Oslo Bygningsarbeiderforening. Hun sier det er vanskelig å håndtere saker som omhandler svart arbeid.

– Arbeidsgiver lover kontrakt, men utsetter det hele tida. ”I morra, i morra” blir det sagt, men den kommer aldri.

Samtidig påpeker hun at arbeiderne vet at det er svart arbeid når pengene kommer i hånda og ikke inn på konto.     

– De godtar en dårlig lønn som de slipper å skatte av. Enhver med familie vil jo heller ha betalt svart enn ikke betalt i det hele tatt, sier hun.

Emneord: