Shirin Ebadi møtte utenriksministeren

- Atomkraft bare et av mange problemer, sier den iranske fredsprisvinneren.
Mandag, 15 februar, 2010 - 13:42


Tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi ga utenriksminister Jonas Gahr Støre klar beskjed under et møte mandag formiddag:

– Snakk ikke bare om atomkraft. Iran sliter også med et høyt antall politiske fanger og grove brudd på menneskerettighetene.

Shirin Ebadi mottok som den første muslimske kvinne, Nobels Fredspris i 2003. Prisen fikk hun for sitt arbeid for menneskerettigheter i hjemlandet Iran. Hun har hatt et spesielt fokus på kvinner og barns rettigheter, og er i Oslo i forbindelse med Oslosenteret for fred og menneskerettigheters årlige seminar.

Fokus på atomkraft

– Jeg er lojal mot landet mitt, men vi styrer mot en katastrofe, advarer Ebadi.

Hun er bekymret for at vestlige land skal ha et ensidig fokus på Irans atomprogram, og glemme menneskerettighetsbruddene i landet. Fokuset på atomkraft har bare økt etter president Mahmoud Ahmadinejad sin tale sist fredag. I forbindelse med 31-årsmarkeringen for revolusjonen hyllet presidenten Iran som en ny atomnasjon.  Han hevdet at landet har klart å anrike uran med 20 prosent anrikningsgrad, noe som har ført til stor oppmerksomhet fra vestlige medier.

Økt antall politiske fanger

Ebadi ber om at det i dialog også blir fokusert på det økte antall politiske fanger i hjemlandet. Etter det omstridte valget i fjor, har antallet politiske fanger bare blitt flere og flere.

– Irans befolkning har vist sin motvilje mot regimet på fredelig, demokratisk vis. Styresmaktene har reagert på demonstrasjonene med vold og massiv fengsling av uskyldige mennesker. Vi ser et økt antall politiske fanger, flere venter på dødsstraff og mange har allerede dødd som følge av forholdene i iranske fengsler. Dette er i mot menneskerettighetene, og i strid med iransk lovgivning, sier Ebadi.

 

Kontinuerlig arbeid

Utenriksminister Gahr Støre forsikrer om at Norge er svært opptatt av menneskerettighetsbrudd i Iran.

­– Dette er noe vi jobber kontinuerlig med. Vi er helt klare på hva vi mener om regimets tolkning av menneskerettighetene. I tillegg er vi forpliktet av internasjonale vedtak slik at vi hele tiden har fokus på menneskerettighetsbrudd i landet, sier Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre. - Vi har fokus på situasjonen i Iran. Foto: Kyrre Lien

Politiske sanksjoner

Ebadi ønsker en tøffere linje mot regimet.

– Jeg ønsker ikke at man skal sette i gang økonomiske sanksjoner mot Iran. Det vil bare ramme befolkningen. Likevel ønsker jeg at man skal kunne sette i gang politiske sanksjoner mot regimet, for eksempel på ambassade- og konsulentnivå. Man bør også vurdere å kutte i antall visa til offisielle delegater i Iran, foreslår Ebadi.

Utenriksminister Gahr Støre er ikke fremmed for tanken.

– Dette er noe som må vurderes internasjonalt. Skulle det komme et vedtak om politiske sanksjoner vil Norge følge dette.

 

Hør Ebadis oppfordring til vesten.

 

Emneord: