Yrkesrekruttering på utdanningsmessa

Bedrifter bruker utdanningsmessa for å rekruttere potensielle arbeidstakere.
Torsdag, 18 februar, 2010 - 13:24


Utdanningsmessa arrangeres hvert år, og på messa kan folk finne ut hva de vil gjøre med fremtida ved å se på ulike muligheter for en utdannelse. Du kan lese mer om utdanningsmessa her.

VIDEO:

Oslo Spektrum er i to dager fremover fylt med unge på jakt etter riktig jobb og utdanning. Høyskolen i Oslo, Europeiska bartenderskolan og Norsk dykkerskole er blant  institusjonene som er representert. Tilbudet er så bredt at det kan være vanskelig å orientere seg.

Stort behov for folk

Vann- og avløpsetaten forsøker å friste de unge med knallblå sportsflasker der det står H2O. Mange trenger seg på. Noen tar bare en flaske og rasker med seg noe godteri i samme slengen.

- Vi ønsker å rekruttere folk som for eksempel er bioigeniører, rørleggere eller noe annet som har med vårt arbeidsområde å gjøre. Poenget med å være her er å opplyse dem om at det faktisk er mulig å søke jobb hos oss, selv med en vanlig ingeniørutdanning, sier Eigil Nicolaisen som står på stand for etaten.

Også oljeindustrien jakter på sivilingeniører, men også folk med kompetanse innen boreteknikk eller revisjon. Bransjen har en stor og lett synlig oransje stand. UTOG (Utdanning til olje- og gassindustrien) står det i svære bokstaver. Marie Louise Falch og Eli Ane Nedregaard forklarer at oljeindustrien er mer enn oljeplattformer.

- Vi har mange bedrifter. Man kan jobbe innenfor mange fagområder, for eksempel på borerigg eller tankskip, som oljeinvestor eller på petrokjemisk gassbehandlingsanlegg. Vi har opprettet  UTOG for å  hjelpe unge med å utdanne seg innenfor vårt felt, sier Nedregaard.

Messens oljeindustri-representant, Eli Ane Nedregaard, forsøker å rekruttere studenter. Foto: Ditte Behrns

Rekruttering innen andre bransjer

Ved den lille hvite standen til Tollregion Oslo og Akershus sitter to uniformerte menn på to barstoler. Terje Leidland sier at de håper å rekruttere studenter som vil jobbe i tollvesenet etter endt utdanning.

- Vi behøver folk, og derfor står vi her. Vi tilbyr interesserte å søke jobb hos oss, eller gå på vår tollerskole. Hos oss kan de få lønn fra dag én, frister han.

For mye å velge mellom

Tre unge jenter står ved standen og titter nysgjerrig i brosjyren om oljebransjen.

- Ærlig talt så vet jeg ikke hva jeg skal velge etter videregående! sukker Anette Dale oppgitt.

- Ja, det er jo problemet: det er altfor mange tilbud å velge mellom! Kjipt, istemmer Katrine Sæther.

- Jeg vet heller ikke, men jeg vil i hvertfall velge et eller annet innen kreativ utdanning. NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio) hørtes interessant ut, så jeg lurer litt på det, sier Ane Hansen.

 

Stor interesse

Pressekontakten for messa, Bernt Roarsen, bekrefter at mange bransjer viser stor interesse for å fange opp studenter som passer inn i deres fagområde. Roarsen sier at bedriftene benytter seg av to rekrutteringsmetoder. Den ene er å stille seg opp på messa og informere interesserte om hvordan de kan få jobb hos dem. Den andre er å gi støtte til utdanningsinstitusjoner som har studier tilknyttet bedriftens fagområde. Bedriftene kan blant annet gi en skole støtte for å stille opp på stand, eller for å fortelle studenter at de kan jobbe hos dem etter endt utdanning. Bedriftene gjør dette fordi de ønsker å sikre seg kvalifisert arbeidskraft.

Men antallet bedrifter som deltar i messa, har vært stabilt i de siste fem årene. I årets messe deltar åtte bedrifter.

 

Les mer om yrkesvalg blant ungdom her.

Emneord: