Adecco åpner dører for innvandrere

I Telemark har Joshua Ruzibiza fra Rwanda i to år ledet et Adecco-prosjekt for å få flere kvalifiserte ikke-vestlige innvandrere i jobb. I løpet av to år har bemanningsbyrået Adecco lyktes i å finne jobb til over 200 kvalifiserte ikke-vestlige innvandrere.
Tirsdag, 2 mars, 2010 - 14:31


Adecco er et bemanningsselskap og tilbyr midlertidige og faste stillinger i norsk næringsliv og offentlig sektor.

Prosjektet begynte i 2007 i Skien i Telemark og heter ” innvandrere i arbeidsliv, mangfold, kompetanse og integrering”. Det er så vellykket at Adecco i løpet av 2010 vil starte opp et tilsvarende prosjekt i andre deler av landet. Flere norske byer er aktuelle.

– Vi har rekruttert minst 300 godt kvalifiserte ikke-vestlige innvandrere som ikke hadde klart å skaffe seg jobb på egen hånd. I løpet av ett år har mer enn hundre av dem vært i arbeid, i kortere eller lengre vikariater, sier Ruzibiza.

Skaper tillit

Hovedhensikten med prosjektet er å integrere flere kvalifiserte ikke-vestlige innvandrere i arbeidsmarket ved å skape tillit mellom arbeidsgivere og disse innvandrerne. Adeccos rolle er å koble kvalifiserte innvandrere med arbeidsgivere på jakt etter arbeidskraft.

– Vi går grundig gjennom kompetansen til innvandrerne for å være helt sikker på hva de faktisk kan. Som bemanningsselskap er vi helt avhengig av at kundene våre er fornøyde med dem vi formidler. Og det er ekstra viktig når det gjelder ikke-vestlige innvandrere, sier han

Drømmer om en jobb

Jonas Singo er arbeidsledig og tror at det kanskje skyldes hans bakgrunn.
Foto: Lyse Ruceke

Jonas Singo er blant de mange ikke-vestlige innvandrerne som sliter i arbeidsmarkedet. Han kommer fra Tanzania og har bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra både Norge og Kenya. Selv om han er godt kvalifisert, har han ennå ikke klart å skaffe seg jobb.

– Jeg har sendt over femti søknader til forskjellige stillinger og er blitt innkalt til intervju bare fire ganger. Nå begynner jeg å bli lei av dette  og mister lysten til å søke jobb igjen, sier Singo til journalen.

Se Jonas Singo på jakt etter drømmejobben her.

Øker sjanser på arbeidsmarkedet

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at i løpet av det siste året er arbeidsløsheten blant innvandrere blitt  tre ganger så høy som blant etniske nordmenn, og innvandrere fra ikke-vestlige land har størst problem med å skaffe seg jobb. Men en ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo viser at ikke-vestlige innvandrere øker sine sjanser på arbeidsmarkedet hvis de tar midlertidige jobber.

– Bemanningsselskapene åpner dørene til arbeidslivet for innvandrere. I vikariater får de vist hva de kan, og de skaffer seg referanser, sier fagsjef Even Hagelien NHO Service, som organiserer bemanningsselskapene i Norge.

Må samarbeide

Joshua Ruzibiza mener suksessen skyldes et vellykket samarbeid mellom NAV, private arbeidsgivere og bemanningsselskapet Adecco. Koblingen lykkes også best hos arbeidsgivere Adecco har et godt etablert kundeforhold til.

– De vet at vi sender dem folk som både er kvalifisert og motivert for jobben. Det skaper trygghet hos arbeidsgivere som skal bruke innvandrere for første gang. Hvis arbeidsgivere er trygge, øker det  sjansene for innvandrerne  å få jobb, sier Ruzibiza.

– Det er urealistisk å tro at NAV alene kan klare å få flere innvandrere i arbeid. NAV sørger for at folk får de ytelser og kurs de har krav på, hvis de trenger det. Men du må ha arbeidsgiverne på din side for å lykkes med integrering i arbeidslivet, sier Ruzibiza.

Hør hva arbeidsgiver Per Grimstad mener om ansettelse av innvandrere.

Ikke rasisme

Ruzibiza tror ikke at det er rasisme som hindrer flere ikke-vestlige innvandrere  å skaffe seg jobb, men derimot er det mangel på tillit mellom dem. Prosjektets mål er å bygge ned arbeidsgivernes skepsis ved å tilby dem godt kvalifiserte arbeidstaker.

– Mitt inntrykk er at norske arbeidsgivere er utrygge på det de ikke kjenner og skeptiske til folk de ikke vet nok om. Dette kan være en helt legitim skepsis. Hvis en jobbsøker ikke har norske arbeidsreferanser, har en utdanning man ikke kjenner til, er ny i landet og snakker dårlig norsk, er det klart at mange arbeidsgivere blir usikre, sier prosjektlederen.

Emneord: