Advarte mot bunadsfirma – saksøkt for tre millioner

– Ikke verre enn det som står i diverse diskusjonsforum, ifølge den saksøkte mannen.
Onsdag, 17 mars, 2010 - 13:17


– Mange poster ganske negative ting på internett om eksempelvis Elkjøp og Expert. Dersom jeg blir dømt, vil det åpne for en hel rekke av søksmål – rettet mot privatpersoner, sa den saksøkte David De Bono etter hovedforhandlingene i Borgarting lagmannsrett.

Kinabunader

De Bono er saksøkt for å ha ærekrenket sin eks-kollega, Steinar Noreng og hans nye firma, Bunadstradisjon AS, på internett. Sammen drev de Bunadworld AS og spesialiserte seg på å lage norske bunader på målsøm – i Kina.

I retten kom det fram at samarbeidet etter hvert slo sprekker i 2007. Samtidig startet Noreng Bunadstradisjon AS på samme forretningsidé. Den over 20 yngre De Bono reagerte da med å poste en advarsel på deres gamle hjemmeside. Der skrev han at blant annet at Noreng hadde “løyet for kunder, svindlet sin partner, stjålet kunder og underslått varer.”

Oppslaget havnet blant annet i en avis og ble til stor belastning for Noreng og hans nye firma. Derfor ble De Bono saksøkt for ærekrenkelser med krav om erstatning for tapt fortjeneste på over tre millioner kroner.

Sannheten krenker ikke

Da saken var oppe i Follo Tingrett i fjor, ble De Bono frikjent, selv om vilkårene for ærekrenkelser i utgangpunktet var oppfylt. Grunnen til frikjennelsen er at sanne utsagn ifølge loven ikke er straffbare. De Bono kunne føre tilstrekkelige bevis for at utsagnene han postet på internett var sanne, mente tingretten.

Noreng ble derfor dømt til å betale alle saksomkostninger. Advarselen på internett ble liggende.

Fakta eller mening?

Steinar Norengs advokat Yvonne Evensen sier at tingretten har lagt den europeiske menneskerettighetdomstolens uttalelser om ytringsfriheten til grunn for dommen. I sin prosedyre la hun vekt på at Follo Tingrett, etter hennes vurdering, har sett bort i fra avgjørende momenter.

– Tingretten vurderte bare om advarselen inneholder faktapåstander eller en verdivurderinger – meninger. Retten burde også lagt vekt på formålet med advarselen, og ikke minst om den har allmenn interesse eller ikke. Jeg mener at den ikke har det, sa hun til Journalen etter rettsforhandlingene var avsluttet.

Da capo-forestilling

Etter to dager i retten og hovedprosedyrene var avsluttet, gikk fagdommer Stousland så langt som å kalle rettsaken “en ren da capo-forestilling.” Han gikk deretter løs på advokatutgiftene, som han mente hadde økt vel mye, sett i forhold til mengden nye opplysninger. Både De Bonos advokat Andersen og Norengs advokat Evensen ble bedt om å redegjøre for timebruken sin.

Et vesentlig forhold var likevel endret: Denne gang var det ikke bare firmaet Bunadstradisjon AS som gikk til sak, men også Steinar Noreng i egen person. I Follo tingrett fant dommeren det urimelig at Bunadstradisjon AS har en ære som kan krenkes.

Dommen er ventet etter påske.

Emneord: