Amerikanerne skal lære nordmenn integrering

Fire av ti innvandrerbarn i Norge lever i fattigdom.
Mandag, 15 mars, 2010 - 12:37


Tall fra SSB-statistikk viser at fire av ti innvandrerbarn lever i fattigdom. Finanskrisen har gått hardt utover innvandrere. Ledigheten har økt mer hos denne gruppen enn befolkningen for øvrig. Dette viser også rapporten ”Integreringskart 2009” fra Inkluderings og Mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Skal inspirere Norge

På seminaret ”Economic empowerment” forteller amerikanere hvordan myndlighetene og organisasjoner i USA aktivt har jobbet med å bedre afroamerikanernes økonomi. Hensikten med seminaret er å finne løsninger som kan hjelpe Norge i arbeid med økt integrering av minoriteter.

Den amerikanske Valerie Wilson snakke om utfordringer og løsninger på minoritetenes økonomiske situasjon.  Wilson er forsker, økonom og vise-president i National Urban League Policy Institute.

National Urban League er en av de tyngste borgerrettighetsorganisasjonene i USA. Organisasjonen har jobbet aktivt med å fremme afroamerikanernes sak gjennom forskning, tilskudd og politisk analyse . De norske minoriteters situasjon diskuteres av paneldeltakere Dilek Ayhan, daglig leder i Alarga og Ingrid Stange, filantropolog i Formesforvaltning .

Én inntekt

En av grunnene til den økende fattigdommen blant nordmenn med somalisk, irakisk og pakistansk bakgrunn er at familien ofte har èn inntekt. Dette skyldes at langt flere innvandrerkvinner enn etniske norske kvinner står utenfor arbeidslivet. Her virker kontantstøtten som et kjærkomment tillegg i en ellers stram hverdag, samtidig som kontantstøtten opprettholder lav yrkesdeltakelse av innvandrerkvinner. Med den økende fattigdommen er det problematisk å ta bort kontantstøtten, da den kan resulterer i ytterligere fattigdom blant innvandrerfamilier.

Seminaret “Economic empowerment” holdes på Nobels Fredssenter i dag.

Emneord: