- To kilo marihuana, ikke 112 kilo amfetamin

Den siste av de syv nederlenderne som ble dømt for å ha smuglet 112 kg amfetamin til Norge for to år erklærte seg ikke skyldig.
Mandag, 22 mars, 2010 - 15:09


22. mars begynte rettssaken til den siste av syv nederlendere som i januar 2008 ble siktet for å ha medvirket til å smugle 112 kg amfetamin inn i Norge. To ble dømt til straffer på 14 og 16 år, fire andre ble gitt kraftige strafferabatter og fikk straffer fra fire til ni års fengsel. Siden den siste tiltalte befant seg i Nederland da smuglerne ble tatt, har han sittet i varetekt i Nederland i påvente av utlevering til Norge. I dag står han i tingretten, tiltalt for å ha medvirket til smuglingen.

Sentral kontaktperson

37-åringen skal ha kjørt hovedmannen bak smuglingen, en 54-år gammel sveitser,  til og fra hotellet i den nederlandske byen Breda der alle dømte skal ha befunnet seg mens planleggingen av smuglingen fant sted. Varebilen som ble brukt til å smugle narkotikaen i skal ha stått parkert på tiltaltes eiendom, i tillegg skal hans bopel også ha vært stedet der alle seks dømte møttes før de reiste til Norge i to forskjellige biler.  Han skal også ha fungert som tolk og kontaktperson for de to sjåførene mens de var på vei til Norge.

Skulle på ”helgetur”

Tiltalte var rolig og fattet under rettssaken. Han forklarte seg i korte setninger og stilte seg uvitende til alt han står tiltalt for. Han vedgikk likevel å ha visst om at narkotika ble tatt med til Norge, men at han hadde fått opplyst om at dette var to kilo med marihuana, og ikke 112 kilo amfetamin.

- Da jeg hentet den tiltalte på hotellet fikk jeg vite at de skulle ta med marihuana til Norge, men jeg visste ikke at dette var motivet for turen selv om det viste seg slik senere.

Selve turen til Norge mente han var en helgetur som de andre mennene og deres kjærester skulle på.

Aktor mener likevel at denne forklaringen er helt usannsynlig:

- Det er det overhodet ikke. Det er helt sikkert at tiltalte visste at det var amfetamin som ble smuglet og ikke marihuana, sa aktor til Journalen.

- Totalt uskyldig

Både aktor og forsvarer var enige om at det ubestridt  har vært en kontakt mellom tiltalte og smuglerne. Hva denne kontakten går ut på derimot, er spørsmålet. Første vitne i saken var en av sjåførene som ble dømt i fjor, han er også tiltaltes svoger. I dag sitter han på Ringerike fengsel dømt til 16 års fengsel for smugling. Han hadde lite å si annet enn å erklære 37-åringen ”totalt uskyldig”.

- Den tiltalte er totalt uskyldig i denne saken. Alt han gjorde var å oversette noe for meg. Han hadde ikke noe med denne saken å gjøre overhode. Han ringte oss bare om dagligdagse ting.

Tiltalte skal også ha sendt de to sjåførene tekstmeldinger mens de kjørte fra Norge til Nederland. En av meldingene inneholdt det som sannsynligvis er koder for et nytt telefonnummer. Selv hevder 37-åringen at det ikke er ham som har sendt disse.

Dommen ble avgjort i Oslo tingrett 23. mars.

Emneord: