Vil ikke investere sparepenger i klasevåpen

Over fem tusen har skrevet under på Røde Kors Ungdoms kampanje.
Tirsdag, 23 mars, 2010 - 14:54


Underskriftene ble i dag overlevert til DnB Nor.

Se hvordan møtet gikk for seg her.

Må bli lovlige før august

Den internasjonale konvensjonen som forbyr klasevåpen trer i kraft første august i år. DnB Nor håper de eksterne fondsleverandørene vil klare å følge bankens etiske retningslinjer før det.

Per dags dato bryter om lag to prosent av fondene som DnB Nor tilbyr sine kunder å investere i, bankens etiske retningslinjer.

Lovte bedring for tre år siden

Allerede for tre år siden avdekket Bergens Tidende og Adresseavisa at DnB Nor tilbød sine kunder å investere i fondet Fidelity, hvor deler av kapitalen går til å kjøpe aksjer i firmaet Raytheon, som er medvirkende i produksjon av klasevåpen. Etter avsløringen lovte DnB Nor å gå i dialog med fondsleverandørene for å få en kursendring.

I februar i år ble det klart at DnB Nor fortsatt hadde avtale med fondet Fidelity. Riktignok kunne ikke kundene investere i fondet på dette tidspunktet, men DnB Nors kunder har i flere år kunnet medvirke til produksjon av klasevåpen via dette fondet.

Vanskelig å avslutte avtaler

Tom Rathke, konserndirektør for forsikring og kapitalforvaltning i DnB Nor, vil legge ytterligere press på de eksterne fondsleverandørene for å få de til å følge konsernets etiske retiningslinjer. Han tilføyer imidlertid:

       –Det er vanskelig å avslutte en avtale med en ekstern fondsleverandør fordi banken må ha tillatelse fra alle kundene som har investert i fondet.

 

Emneord: