Sjøen – ikke lenger en frisone

I januar 2010 ble det innført obligatorisk båtførerprøve. I mars kom regjeringen med enda et lovforslag for å øke sikkerheten til sjøs.
Mandag, 12 april, 2010 - 13:22


Det er sikkerhetens år for norske fritidsbåtførere. Regjeringen ønsker at fritids- og småbåtloven skal endres for andre gang i 2010.

I forbindelse med at det har blitt obligatorisk med båtførerbevis for førere av fritidsbåter, har regjeringen kommet med et lovforslag om innføring av inndragning av båtførerbevis.

Det har ikke eksistert noen slik sanksjonsordning ved brudd på fritids- og småbåtloven. Derfor har lovforslaget blitt utarbeidet med utgangspunkt i vegtrafikkloven. Men på grunn av de store forskjellene mellom vegtrafikk og sjøfart er lovforslaget imidlertid langt mer forenklet enn i vegtrafikken.

I regjeringens pressemelding uttalte nærings- og handelsminister Trond Giske at ønsket var å skape bedre holdninger og dermed styrke sjøsikkerheten. Håpet er at loven, i tillegg til å luke vekk de som begår grove lovbrudd, skal ha en preventiv virkning.

Om loven får gjennomslag betyr det blant annet at promille over 0,8 og uaktsom navigering kan føre til at man mister retten til å føre båt. Kjøreforbudet kan vare inntil fem år, men standard vil være ett år. Regjeringen ønsker at loven skal tre i kraft allerede fra første mai.

Emneord: