Trår til for Brasil

Torsdag 28. oktober skal flere tusen ungdommer ut i arbeidslivet for en dag til inntekt for ungdom i slumområder i Brasil. Operasjon Dagsverk (OD) er i gang i år igjen.

Operasjon Dagsverk har eksistert siden 1964, da det ble samlet inn 103 000 kr. Ingrid Hellem, presseansvarlig i OD, regner med at det blir samlet inn nærmere 300 ganger så mye i år.

-Det er ca. 120.000 elever som bidrar. Det er vanskelig å fastlå det eksakte beløpet vi vil få inn, før OD-dagen er over, men vi antar at det blir rundt 30 millioner kroner, sier hun.

Samarbeider med Kirkens Nødhjelp

Pengene skal i år gå til et prosjekt i slumområdene i seks byer i Brasil. 664 skoler i hele landet bidrar i OD-prosjektet i år. Inntektene går til et prosjekt som fokuserer på å gi ungdom utdanning og muligheten til å være med å bestemme over sin egen by.

Ingrid Hellem forklarer at det er elevene i Norge som bestemmer hvem som skal få inntektene fra aksjonen hvert år, gjennom Elevtinget. De bestemmer i tillegg hvilken frivillig organisasjon som skal være samarbeidspartner.

-Hvert år er det flere frivillige organisasjoner som søker om å få være samarbeidspartnere i OD-prosjektet. I år er det Kirkens Nødhjelp som samarbeider med oss, sier hun.

Elevene vil engasjere seg

-Hvorfor ble Brasil valgt til OD-prosjektet i år?

-Jeg tror det kan ha noe å gjøre med at nordmenn synes Brasil er et interessant land. Mange forbinder det med fotball, samba og karnival. På den måten har det vært lettere å formidle prosjektet til elevene i år, sier Ingrid Hellem.

Hun forteller at det hvert år arrangeres internasjonal uke i forkant av OD-dagen. I løpet av denne uka drar OD og samarbeidsorganisasjonene rundt og holder foredrag, viser filmer og bilder, og arrangerer visualiseringsleker for å illustrere en urettferdig verden.

-Gjennom denne uka får elevene en mulighet til å bestemme seg om de ønsker å engasjere seg på OD-dagen. Gjennom denne kampanjen har Vi fått inntrykk av at det er mange elever som liker å få en sjanse til å engasjere seg, sier hun.

Boller for Brasil

Utenfor porten til Høgskolen i Oslo står Øyvind Karlsen (18) og Kathinka Matic (18) og selger boller. De er elever ved Oslo By Steinerskole. Kathinka har deltatt på OD-dagen siden 8. klasse, Øyvind fikk muligheten da han begynte på videregående.

-Jeg er veldig for arbeidet og saken. Vi selger boller fordi alle jo liker boller, sier Kathinka.

Øyvind skyter inn at bollesalget litt er siste utvei for dem.

-Man kan jo søke jobb i en café eller noe sånt, men det er mange som synes det er litt kjedelig å måtte gå og spørre om det. Bollesalget går jo veldig bra, da, sier han.

Engasjerte elever: Kathinka Matic og Øyvind Karlsen fra Oslo By Steinerskole (foto: Silje Eide)

På spørsmål om hvorfor de tror salget har gått bra for dem, svarer Kathinka det kan ha noe med innstillingen å gjøre.

-Hvis man bare sitter stille med et lite skilt det står "boller" på, får man nok ikke solgt så mye. Vi har en positiv innstilling og er frempå, sier hun.

De forteller at en gjeng fra skolen delte seg i to grupper og bakte boller dagen før. De har stått ved Pilestredet 50 i et par timer og har solgt nærmere 125 boller.

-Jeg tror egentlig vi har fått inn de pengene vi skal ha. Vi har det sånn at folk kan betale det de vil selv vil for en bolle. Vi har fått alt fra fem til femti kroner for én bolle. Og nå nettopp var det en dame som ga oss 80 kr for én, sier Kathinka opprømt.

-Det er et skikkelig bra salgstriks, avslutter Øyvind og smiler.

 

 

Salgssuksess: Boller selger som "varmt hvetebrød" på OD-dagen (foto: Silje Eide)