Fedmeepidemien er på vei

Nordmenn legger mer og mer på seg, og med vekta kommer også livsstilssykdommene.

Helsedirektoratet har lansert nye retningslinjer for forebygging og behandling av overvekt hos barn, unge og voksne. Overvekt og fedme blant nordmenn er sterkt økende, og med overvekten kommer andre sykdommer som diabetes, særlig type 2, hjerte- og karsykdommer og muskel- og skjelettlidelser.

Fedme blant barn

I følge folkehelseinstituttet lider14-17 prosent av landets åtte- og niåringer av overvekt eller fedme. Sykehuset Innlandet har de siste tre årene hatt et prøveprosjekt knyttet til å forebygge varig overvekt blant små barn. Prosjektsykepleier Anne Berit Sundby forteller til Journalen at alle barna i Oppland ble veid før de skulle begynne i første klasse.

– Vi fikk henvist femti unger fra de fem nærmeste kommunene, i starten av treårsperioden. Vi har fulgt opp barna og foreldrene, hatt de inn på poliklinikken, holdt kveldskurs og hatt treårskontroller.

Ikke barnas skyld

Sundby sier videre at det er foreldrene de har tettest kontakt med ettersom det er de som har ansvar for matinnkjøp og valg av aktiviteter.

– Det er ikke barnas skyld at de blir overvektige. Men vi ser at ved å gi barna gode vaner som små, hjelper vi de på lang sikt, sier Sundby.

Hva slags helseplager knyttes til overvekten blant barna?

– Noen av barna veier 15 kilo for mye, og det er ganske mye å bære for en 8-åring. På fotballtreningene blir de plassert i mål fordi de ikke orker å løpe, sier Sundby.

Diabetes

Type 2-diabetes er en av sykdommene som nevnes knyttet til overvekt og fedme. I prosjektgruppa til Sykehuset Innlandet er det ingen av barna som har fått påvist type 2-diabetes.

– Men på barneavdelinga har vi fått ungdom ned i femten år med type 2-diabetes. Dette har jeg ikke vært borti før. De tilfellene som har kommet inn har vært knyttet til overvekt, og det virker som det har blitt mer av det enn tidligere, sier Sundby til Journalen.

Bra tiltak

Generalsekretær i diabetesforbundet, Bjørnar Allgot syns det er veldig bra at Helsedirektoratet setter i gang med forebyggende tiltak.

– Det er et godt tiltak. Barn skal ikke slankes, men de kan spise sunnere og mindre. Det er også bra med flere tilbud om fysisk aktivitet. I dag trenger ikke barn å bevege seg i det hele tatt, mange blir kjørt til og fra skolen, og de har tv-spill som heller ikke krever bevegelse.

”Gammelmannssjuke” for unge

Allgot forteller videre at 8000 nordmenn får diabetes hvert år, og tallet vil fortsette å øke.

– Før i tiden kalte man type 2-diabetes for ”gammelmanns sukkersyke”, men i dag ser vi at personer helt ned i 20-årsalderen får sykdommen, sier Bjørnar Allgot.

Hva kan folk gjøre for å forebygge sykdommer som dette?

– Alle kan gjøre små ting som kan forandre mye. Det er stor forskjell på å gå en halvtimes tur hver dag, og ikke gjøre det. Det er også viktig å se på hva slags mat man putter i munnen. I tillegg til å spise sunt må man kutte ned på mengden. Du legger ikke på deg før du spiser mer enn du forbruker, sier Allgot, som understreker at det er viktig å være klar over at type 2-diabetes er arvelig.

Allgot avslutter med å si at halvparten av tilfellene til type 2-diabetes kan forebygges ved hjelp av fysisk aktivitet og redusert matinntak.

 

Fakta:

Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til type 1-diabetes for barn og ungdom. 350 barn under 15 år får hvert år diagnosen type 1-diabetes. Type 1 er ikke knyttet til overvekt og fedme.  Totalt er det 6-700 mennesker som får type 1 hvert år, halvparten av dem er altså barn.