Slår fett-alarm

Ernæringsfysiolog mener det er grunn til bekymring over lavkarbobølgen som skyller over landet.
Tirsdag, 22 februar, 2011 - 15:43


En av de største kostholdstrendene befolkningen har lagt seg på de siste årene, er en diett bestående av lite karbohydrater og mye fett. LCHF, som står for ”low carb, high fat”, går ut på å gi kroppen så lite karbohydrater som mulig – og dermed vil kroppen forbrenne energi fra egne fettressurser og ikke fra matinntaket.

Bloggeren Fotballfrue er en av mange unge jenter som deler LCHF-tips med omverdenen. (Skjermdump: fotballfrue.no)

Anerkjent av myndighetene

Leder i Ernæringsrådet, prof. Haakon Meyer, forteller i en artikkel på rådets nettsider at lavkarbodietter gir samme resultat som dietter basert på matvarer med lite fett.

Helsedirektoratet stiller seg i utgangspunktet positive til LCHF-metoden og sidestiller den med andre slankedietter, da forskning har vist at det ikke finnes noen negative helseeffekter på kort sikt.

Hvilke virkninger et slikt kosthold har over lengre tid, vet man derimot lite om.

Delte meninger

Nå mener ernæringsfysiolog Ida Synnøve Grini at det er grunn til å slå alarm. Til Forskning.no forteller hun at på det økte inntaket av mettet fett på lang sikt vil øke risiko for hjertesykdommer. I tillegg kan det høye proteininntaket slite på nyrene.

Hun oppfordrer derfor til å velge et kosthold som er varig.

- Er du vant til å spise brød til frokost og lunsj, så hold på det, sier Grini.

- Reduser heller på mengden, velg grovere varianter og sunnere pålegg.

Helsedirektoratet anbefaler også å heller spise reduserte mengder av et sammensatt kosthold enn å ty til LCFH. Dette vil på sikt gi andre gunstige helseeffekter i tillegg til vektreduksjon.

Emneord: