Nye opptakskrav for kommende politifolk

I år har Politihøyskolen endret de fysiske opptakskravene. Det kommer søkere med mer jevne idrettsprestasjoner til gode.
Mandag, 14 mars, 2011 - 15:02


Ved opptaksprøven dette året trenger ikke studentene løpe i mer enn seks minutter og lengdekravet er fjernet helt. I tillegg er benkpresskravet for jentene senket fra 35 til 30 kg. Dette betyr imidlertid ikke at det har blitt generelt enklere å bestå de fysiske kravene.

– Det har heller blitt bitte-litte-granne vanskeligere, sier Gunnar Lem ved opptakskontoret hos Politihøyskolen.

Årsaken til endringene var at man ønsket større allsidighet hos aspirantene. Lem forteller at man tidligere kunne bestå opptaksprøven ved å for eksempel være veldig rask, men ikke så sterk. Dette demmer det nye systemet opp for.

– Nå må man oppfylle et minstekrav ved alle øvelsene for å komme inn, sier Lem.

Politihøyskolen operer nå med et system hvor man får poeng ut ifra hvor godt man gjøre det på de ulike øvelsene. Den høyeste poengsummen er 12, mens den laveste er 4. I tillegg må man altså bestå alle de 5 øvelsene.

Færre søkere

Politihøyskolen har i år opplevd en liten nedgang i søkertallene sammeliknet med rekordåret 2010. I fjor var det hele 3844 som søkte seg til Politihøyskolen mot 3369 i år. Gunnar Lem tror likevel ikke at det er de nye endringene som har ført til færre søkere.

– Klart vi gjerne skulle hatt enda flere søkere, men vi har ikke noe problem med å fylle de opptaksplassene vi har, og det viktigste er at de som søker holder mål. Det er også viktig å si at de som ikke klarer de fysiske kravene i år ikke ville ha kommet inn i fjor heller. Det er viktig at de som søker seg til Politihøyskolen forbereder seg, og de som stryker i år har ikke gjort mye for å forberede seg, sier Lem.

Forstår ikke endringene

Eirik Peterød skal i vår prøve seg på opptakskravene til Politihøyskolen. Han forstår ikke helt hvorfor de endret kravene, men trur han kommer godt ut av endringene.

– Jeg syns ikke det var noen grunn til å endre opptakskravene, er man gjennomsnittlig godt trent ville man klart det i fjor. Jeg tror ikke det vil ha så veldig mye å si for meg, meg tror jeg har større mulighet for å klare toppkravet i år. I fjor slet jeg med stillelengde, men nå er jo den droppet. I tillegg så ble jeg utslitt etter 6 minutter på løpingen, så det passer bra at jeg i år ikke trenger å mer enn 6 minutter i år, selv om jeg må løpe litt fortere, sier Peterød.

 

De nye kravene

Menn:           

Styrke benkpress = 3 x 60 kg

Styrke hangups høybom= 5 repetisjoner

Svømming = 100m under 2:30:1

Kondisjon = 782 meter

 

Damer:

Styrke = 3 x 30kg benkpress

Styrke hangups lavbom = 4 repetisjoner

Svømming = 100m under 2:40:1

Kondisjon = 689 meter

Les mer om kravene her

 

        

Emneord: