Regjeringen vil ikke styrke kontrollen av renholdsbransjen

Til tross for at det er denne bransjen det kjøpes mest svart fra.
Torsdag, 17 mars, 2011 - 15:52


Tidligere var det snekkerarbeid som hyppigst ble kjøpt svart i Norge. En ny undersøkelse viser imidlertid at renhold nå er på toppen. 26 prosent av dem som sier de har kjøpt svart arbeid oppgir at dette er innenfor renholdsbransjen.

Nevnes ikke

På holdningskonferansen ble Regjeringens Handlingsplan mot økonomisk kriminalitet lagt fram av Roger Schjerva, statssekretær i Finansdepartmentet. I et av tiltakene foreslår man å styrke bransjekontrollene der det begås mye skatte- og avgiftskriminalitet.

Men renholdsbransjen blir ikke nevnt. De som nevnes er bygg- og anleggsbransjen, drosjenæringen, e-handelen og restaurantbransjen.

Hvis renholdsbransjen er ”versting” innenfor svart arbeid, hvorfor nevnes den ikke i forbindelse med tiltak for styrket kontrollvirksomhet?

– Det er en rekke bransjer som ikke er spesifikt nevnt i handlingsplanen, som renholdsbransjen, bruktbilbransjen og frisørbransjen. Disse inngår i den pågående kontrollvirksomheten i regionene, sier Roger Schjerva.

 

Statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva la fram Handlingsplanen på konferansen “Drypp av svart - Stopp lekkasjen!” Foto: Esben Johansen

Planlagte tiltak

Finansdepartementet forteller at selv om renholdsbransjen rettet mot privatmarkedet er relativt liten, og ikke gjør store utslag på nasjonal økonomi, er det all grunn til å være på vakt når det gjelder hvilke signaler som sendes til husholdningene.

– Samarbeid mot svart økonomi planlegger en kampanje mot privatmarkedet, der renhold er tatt med, men undersøkelsen som ble lagt fram 15. mars viser at kampanjen må rettes enda mer mot renholdsbransjen. Dette vil bli gjort, skriver Finansdepartementet i en e-post til Journalen.

Mulig løsning på Gründercamp

Det planlegges flere tiltak fra Skatteetatens side. Blant annet vil svart arbeid og renhold være tema på en Gründercamp (Innovation camp) 25. mars, der 150 elever fra videregående skole deltar. Der spør man etter løsningen på hvordan svart arbeid i renholdsbransjen skal reduseres/fjernes. Dette vil bli utredet av ca. 20 grupper, som vil bli bedømt av en jury. Alle innspill blir tatt med videre i arbeidet mot svart økonomi.

 

Hør hva “mannen i gata” mener om svart arbeid.

Emneord: