Unnslapp mafiastraff

De domfelte i "Plastic Fantastic-saken" var alle tiltalt for mafiavirksomhet. Identitetstyveri var imidlertid nok til å dømme samtlige.
Onsdag, 16 mars, 2011 - 11:35


Alle de tiltalte i den såkalte “Plastic Fantastic-saken” ble i Oslo tingrett i går dømt for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri.

Den strengeste straffen var på 3 år og 6 måneder, hvorav 1 år ble gjort betinget. Denne straffen gikk til en av de tiltalte som skal ha hatt en meget sentral rolle.

Svindlet 12,2 millioner

Mennene har ifølge dommen blant annet ha medvirket til å opprette kontoer i andres navn, produsert falske pass og identitetskort, og brukt disse til å ta ut betydelige beløp i minibanker og lignende.

Rettssaken pågikk fra oktober til desember i 2010.

Den antatte hovedmannen Philip Holst-Cappelen flyktet landet, og møtte ikke opp under rettsaken i fjor.

I februar i år ble han pågrepet i Spania, men er ennå ikke utlevert til Norge. 46-åringen er tiltalt for å ha organisert store deler av svindelen, og må i retten svare for 84 tiltaltepunkter.

Holst-Cappelen er blant annet tiltalt for å ha brutt seg inn i finanskjendisers garderobeskap på SATS og Elixia og stjelt bankkort, kontanter og id-kort.

12,2 millioner kroner har blitt svindlet, mens 8,4 millioner kroner skal være forsøkt svindlet.

Innsider i Postbanken

En såkalt “innsider”, som var ansatt i Postbanken, gjorde flere kontosøk på finansfolk, og bidro til å plukke ut de som skulle svindles. Han ble dømt til 2 år og 6 måneders fengsel, hvor 1 år ble gjort betinget. At han misbrukte sin stilling i Postbanken, ble trukket fram som skjerpende grunn. Mannen må betale 2 millioner i erstatning til DnB NOR.

De domfelte må til sammen betale 6.478 110 kroner til DnB NOR og 529.000 til Fokus bank.

Frikjent for mafiavirksomhet

Alle de tiltalte ble frikjent for den såkalte mafiaparagrafen, straffelovens paragraf 60a.

For å bli dømt etter mafiaparagrafen kreves det at man er med i en organisert kriminell gruppe, hvor hovedformålet er å begå kriminalitet som kan gi minst tre år i fengsel. Dersom en dømmes for mafiavirksomhet, skal fengselsdommen dobles, men ikke overstige fem års utvidelse.

Retten fant ikke bevis for at de tiltalte var så organisert som paragrafen krever, og frikjente alle. 

Tom Erik Medalen er forsvarer for en av de tiltalte. Han sier han ikke er overrasket over at det ikke ble noen mafiadom.

- Det var som ventet. Alle forsvarerne mente det ikke var noe grunnlag for dette, sier Medalen til Journalen.

Det ble i alle domsavsigelsene lagt formildende vekt på at saken er gammel og at etterforskningen var vel sendrektig. At identitetstyveri skaper stor utrygghet for de som rammes, ble nevnt som en skjerpende grunn.

To av de dømte anket på stedet. Disse to hadde nektet straffeskyld på flere av tiltalepunktene.

Emneord: