Vi er for rike til å stjele

Kriminaliteten har gått ned de siste årene. En hovedgrunn er at vi er rikere enn før.
Tirsdag, 15 mars, 2011 - 15:01


Antall vinningsforbrytelser har sunket med 20 prosent de siste ti årene, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

- Velferdsutviklingen er en av grunnene til at det er mindre kriminalitet. Det er rett og slett ikke like attraktivt å stjele lenger, sier Erling Børstad. Han er seksjonssjef for avdeling for analyse og forebygging i Politidirektoratet.

Færre kriminelle narkomane

I tillegg til økt velferd, påpeker Børstad at det før var flere narkomane som begikk innbrudd enn det er i dag.

 - Nå får narkomane i større grad legemiddelbasert behandling. Dermed er behovet for å skaffe kontanter redusert. Det har helt sikkert påvirket nedgangen i vinningskriminaliteten, mener Børstad.

Kriminaliteten i Norge har ikke vært så lav siden 1991. Foto: Victoria Ose

Medieskapt frykt

Til tross for at kriminaliteten går ned, svarer 77 prosent av de som deltok i politiets nasjonale innbyggerundersøkelse, at de har inntrykk av økt kriminalitet det siste året. Dette er en oppfatning som Børstad mener media i stor grad har skapt.

- Mye av grunnen til at befolkningen har inntrykk av økt kriminalitet skyldes en konfliktorientert mediehverdag. Alvorlige hendelser får veldig stor oppmerksomhet. Et drap ble omtalt tidligere også, men i dag er det i et mye større format og i flere ulike medier og kanaler.

Hør om folk på gata tror at kriminaliteten øker eller minker

Færre unge kriminelle

Børstad forteller at utviklingen av andre typer kriminalitet har vært stabil. Det er vinningskriminaliteten som har størst nedgang, men ungdomskriminaliteten har også minket betraktelig. Ifølge politiets nasjonale innbyggerundersøkelse fra 2010, var det for fire år siden 27 400 saker med mistenkte under 18 år. I 2010 hadde antallet sunket til 20 500.

Børstad har jobbet med å forebygge ungdomskriminalitet, og mener nedgangen ikke er noe nytt, men at media har skapt et feilaktig bilde av ungdomskriminaliteten.

- Det var en periode hvor man nesten kunne få inntrykk av at det å være ung var et problem for samfunnet, sier Børstad.

Han er derimot veldig positiv til utviklingen av kriminaliteten i Norge, og tror den vil fortsette å minke.

Hør Erling Børstads erfaringer med ungdomskriminalitet

Emneord: