Gratis er ikke alltid penger spart

Handler du varer fra utlandet, kan totalsummen overstige prisen i nettbutikken. Det har Martin Kinn (22) fått erfare.
Mandag, 23 mai, 2011 - 09:37


Nettbutikkene går ofte ut med at de tilbyr fri frakt til kundene sine. Play.com, ebay.com og StrawberryNet.com er bare noen av de utenlandske butikkene som tilbyr å sende varen gratis. Men er det så gratis som de utlyser? Martin Kinn (22), fra Oslo, skulle bare bestille en billig jakke fra internett, men hadde ikke satt seg inn i moms- og fortollingsreglene.

– Jeg handlet en ytterjakke på Ebay for noen år siden. Da jeg bestilte stod det at det var gratis frakt, så jeg tenkte ikke noe mer over det og bestilte. Noen uker senere fikk jeg et brev i posten, hvor det stod at jeg måtte betale ekstra for toll og moms. Den jakka var plutselig ikke så billig lenger, sier Martin.

 

Fortollingsgebyr

Dersom man handler en vare fra utlandet og denne overstiger 200 kroner, porto inkludert, kommer det nemlig gebyrer i tillegg. Fortollingsgebyret er prosenter av det varen egentlig koster, avhengig av hva du handler.  I tillegg til dette må du betale merverdiavgift (moms) på 25 % på alle varer kjøpt fra utlandet, med unntak av bøker. Uansett totalpris på bøkene du bestiller, blir det lagt til verken moms eller fortollingsgebyr.

Mer om fortolling til Norge fra utlandet, kan du lese på Tollvesenets egen nettside.

 

Ikke alene

– Jeg fikk meg en lærepenge etter at jeg hadde bestilt den jakka, og siden har jeg vært veldig obs på hvor mye totalsummen er, før jeg klikker på “kjøp-knappen”. Men jeg har ikke gitt opp netthandel helt altså, sier Martin.

 Og Martin er langt i fra alene blant nordmenn når det gjelder netthandel. I følge en undersøkelse fra EU-kommisjonen 12.04.2011, oppgir hele 66 % av Norges befolkning at de har handlet på nettet det siste kvartalet. I samme artikkel sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken:

 – Det er positivt at norske forbrukere er aktive og bruker sine rettigheter.

 

Regnestykke

Prisen på varen total sett kan altså bli litt av et regnestykke. Martin har i alle fall blitt én erfaring rikere og har dette rådet å komme med til andre nettshoppere:

– Den første prisen du ser er nødvendigvis ikke den riktige prisen. Kalkuler alltid pris, inkludert moms og avgifter, for varen ønsker du ønsker å kjøpe fra utlandet, avslutter han.

Tor Jæger (52) i Tollvesenet forklarer at det er toll på de fleste varer og ber folk tenke nøye gjennom det, før de eventuelt bestiller noe fra en nettbutikk.

– Tenk deg om en ekstra gang før du handler noe på nettet. Ofte kan det være like billig å kjøpe noe i Norge, ettersom tollavgift og moms gjerne kommer i tillegg til varer man bestiller fra utlandet.

 

 Forvirret?

Det er lett å bli forvirret av alle de ekstra avgiftene. Derfor har Journalen laget et eksempel på hva sluttsummen faktisk kan bli. Eksempelet som er tatt utgangspunkt i er en jakke til 500 kroner.

      Jakke         500,-
+   Moms        138,-
+   Tollavgift   53,50,-
= Sum              691,50,-

Prisen blir da altså nesten 200 kroner dyrere. Og hvis du bestiller med postlevering kommer i tillegg et fortollingsgebyr til Posten på kr 110,00 per sending.