Asker får bunnkarakter i eldreomsorg

En ny rangering viser at Asker kommune er blant de dårligste eldrekommunene i landet. Lørdag møttes politikerne til debatt.
Onsdag, 7 september, 2011 - 10:26


NRK og Kommunal Rapport har lagt frem en nasjonal oversikt over eldreomsorgen i kommunene. Rangeringen gir Asker to av seks mulige karakterpoeng og plasserer kommunen på 338. plass av totalt 430.

Asker kan skryte av toppkarakter på antall enerom med bad og WC, men på alle andre felter står kommunen kun til karakteren én.

– Vi kan ikke nekte for at vi står overfor en stor utfordring, svarer ordfører Lene Conradi (H).

– Eldrebølgen burde ikke komme som en overraskelse

Budstikkas historie om en pleietrengende 95-åring som ikke fikk plass på sykehjem, har gjort eldreomsorg til et viktig tema i Asker-valgkampen. På lørdag møttes ordførerkandidatene til debatt.

– Om kommunen er i krise eller ikke er ikke så viktig å diskutere, men det er definitivt en krise for disse menneskene nå, sier APs ordførerkandidat Ivar H. Kristensen.

– 21 venter på omsorgsbolig, 22 på sykehjem, 14 på korttid, og 10-15 på sykehuset. Dette er uverdig, og kommunen er kraftig på etterskudd. Det er ikke slik at eldrebølgeutfordringen har dukket opp i dag. Noen kunne ha grepet inn for å forhindre denne situasjonen, mener han.

Ordføreren beklager kø

Sittende ordfører Lene Conradi (H) er enig i at kommunen ligger på etterskudd, men hun kan ikke se å ha sett noe forslag fra opposisjonen som kunne forhindret dagens situasjon. Samtidig innrømmer hun at eldrebølgen kanskje har kommet raskere enn man har klart å ta inn over seg.

– Det er bare å beklage, sier hun. Byggingen av omsorgsboliger på Gullhella har tatt for lang tid, men dette skyldes i stor grad planprosesser og at reguleringer av tomter ikke er kommet godt i gang.
 

Ordfører Lene Conradi (H) lover flere sykehjemsplasser i Asker. Foto: Maret Buljo.

Ordføreren lover at kommunen nå vil jobbe hardt for å fjerne sykehjemskøene ved blant annet å ta i bruk midlertidige løsninger i nabokommunene.

– Men innen 2030 skal 1000 sykehjemsplasser stå klare i Asker for å ta imot trengende eldre, sier Conradi, som mener bunnkarakterene i rangeringen ikke gir et dekkende bilde av Askers eldreomsorg.

– Brukernes trivselsnivå er en av mange andre faktorer som bør tas med for å kunne si noe om tilstanden, sier ordføreren.

Skylder på regjeringen

Conradi mener staten må sørge for at kommunene står bedre rustet til å takle eldrebølgen.

Torleif Rognum, leder i Omsorgskomiteen og ordførerkandidat for KrF, er enig i at bygging og planlegging av omsorgsboliger har gått for tregt.

At budsjettpartnerne fra Høyre har forsømt eldreomsorgen, er han derimot ikke med på. Også han skylder på regjeringens manglende bevilgninger.

– Vi stilte oss bak regjeringens Verdighetsgaranti i eldreomsorgen da den kom på høring i 2009, men ble skuffet da den ikke ble støttet opp med økonomiske midler fra statlig hold, sier Rognum.

AP-kandidat Kristensen er lei av at man skylder på regjeringen.

– De borgerlige har styrt i Asker i 60 år og sitter med ansvaret. Jeg er interessert i å vite hva som skal gjøres her i kommunen, ikke hva statlige myndigheter har gjort eller ikke, sier han.

Skremt av bunnplassering

– Det er det verste jeg har hørt, sier Dagfrid Garvin (84) når hun får høre at hjemkommunen kvalifiserer til bunnplassering i eldreomsorgssektoren.

Den tidligere aktivitøren ved Gullhella sykehjem var tilstede under debatten på lørdag, der hun benyttet sjansen til å prate med ordførerkandidatene.

Pensjonisten klarer seg fortsatt uten hjelp, men synes de dårlige karakterene fra undersøkelsen er skremmende.

Hun mener for øvrig at det ikke bare handler om penger.

– Vi forspiser oss på at alt skal være så flott og fint. Gamle folk som ligger og venter på sykehjemsplass ville blitt lykkelige hvis de bare fikk ei god seng og ei hand å holde i. Det behøver heller ikke å være så innmari staselig, for hva skal de med så mange bad? Kan de ikke heller spare de kronene?

Hun håper å ikke havne i sykehjemskø.

– Jeg har det godt i dag, men resten får fremtiden vise, sier 84-åringen.

Emneord: