Det står mellom blått og rødt i Lørenskog

Det går mot en spennende valgkveld i Lørenskog med Venstre som mulig joker.
Mandag, 12 september, 2011 - 21:33


- Dette kommer til å bli et svært spennende valg for Lørenskog. Arbeiderpartiet har tidligere vært avhengig av Sosialistisk Venstreparti for å få flertall. I tillegg vil de to høyrepartiene Høyre og Fremskrittspartiet antakeligvis også måtte samarbeide for å få flertall, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

I følge Martinsen  er det sentrumspartiene som har nøkkelposisjonene i kommunevalget. Han nevner Venstre som en mulig joker, da partiet tidligere har samarbeidet med både høyre- og venstresiden.

- Det aller mest spennende vil være å følge med på hvor langt de ulike partiene er villige til å strekke seg når det gjelder alliansebygging, sier Martinsen.

Ordførerkandidat Turid Kristensen (H) er også klar over Venstres rolle som vippeparti, og venter i spenning på om de skal vise seg som en potensiell samarbeidskandidat eller ikke.

Høyre- og venstresiden i Lørenskog har hatt svært forskjellige syn på kommunens økonomiske situasjon, og denne tematikken er blitt regnet som den største splittelsen. Høyre mener at Arbeiderpartiet la for mye penger inn i kulturhuset Lørenskog Hus, og har ikke tidligere ønsket næringsskatt i kommunen.

           

Frir til SV

Arbeiderparti-ordfører Åge Tovan er rastløs mandag ettermiddag, og forteller at han ikke tør håpe på noe som helst. Han konkluderer med at Høyre er en sterk konkurrent.

- Jeg har reist rundt i hele dag for å prøve å få tankene over på andre ting. Ellers blir man jo bare sittende og tenke, sier han. 

Ordføreren bekrefter at allianser vil bli et viktig tema dersom Arbeiderpartiet vinner.

- Vi har hatt et nært forhold til SV i mange år, og står med åpne armer når det gjelder samarbeid i tiden som kommer også, sier han.

Tovan synes imidlertid det er for tidlig å starte spekulasjonene rundt hvem som kan være potensielle allierte.

- Alle er jo selvstendige partier som tar avgjørelsen om samarbeid, på bakgrunn av mulige fordeler for seg selv. Det er derfor umulig å si noe videre om allianser før resultatene kommer. 

 

Har god følelse for Høyre

Ordførerkandidat Kristensen (H), har vært ute og drevet valgkamp de siste ukene, og synes selv hun merker et økende blått engasjement blant folk.

- Det er klart at vi er spente i dag, men jeg sitter med en god følelse. Meningsmålingene vi har sett den siste tiden, viser at Lørenskog Høyre isolert sett kommer til å gjøre tidenes desidert beste valg.

Hun poengterer også at alliansebygging vil være et sentralt tema i tiden som kommer dersom høyresiden går ut med et samlet resultat som tilsier flertall.

- Det vil antakelig bare være en håndfull stemmer som avgjør det hele i kveld. Vi har tidligere hatt dialog med både Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, og har sammen kunnet danne flertall, sier Kristensen.

Kristensen synes samtidig at hun også ser en god oppslutning blant kommunens yngste velgere.

- Det har vært veldig gøy å dra rundt og prate med folk. Spesielt har det vært inspirerende å høre synspunktene til førstegangsvelgerne. Det er mange veldig reflekterte unge i kommunen som har våget å stå opp med sine egne individuelle meninger, forteller Høyres ordførerkandidat.

Sverre Torgeir Lie er blant dem som gikk til valgurnene i dag. Han har stemt Arbeiderpartiet i alle år, og røper at de også i år har fått hans stemme.

- Jeg synes de gjør en god jobb og forvalter kommunen på best mulig vis. Arbeiderpartiet kommer til å vinne i år også, tror Lie.

             

 

Emneord: