Espelund nekter å ta seieren på forskudd

De fleste i Ullensaker er skråsikre på at Fremskrittspartiets Harald Espelund fortsetter som ordfører de fire neste årene - bortsett fra hovedpersonen selv.
Mandag, 12 september, 2011 - 20:41


– Når ikke Usain Bolt greide å vinne 100-meteren i VM, er det heller ikke sikkert at jeg greier å vinne.

Latteren runger utover det store ordførerkontoret. Harald Espelund (62) sitter i ordførerstolen bak en rotete pult. Der har han sittet godt de siste åtte årene, og det er stor sannsynlighet for at han blir å finne i samme stolen også de fire neste.

Mistet førerkortet i sommer

Da Espelund ble valgt til ordfører for første gang ved kommunevalget i Ullensaker i 2003 fikk Frp hele 41,4 prosent av stemmene. Det ser ikke ut som om populariteten har sunket spesielt mye i årene som har gått. I en meningsmåling fra juni gjort av Eidsvoll Ullensaker Blad fikk Frp 41,9 prosent oppslutning.

 – Det blir et veldig spennende valg. Alle tror vi skal vinne, men jeg er ikke så sikker. Men jeg er nok den eneste, innrømmer Espelund.

Han trekker frem to faktorer som kan føre til at ordførerkjedet ryker.

For det første tror han de rødgrønne partiene får en del sympatistemmer etter terrorangrepet på Oslo og Utøya 22. juli.

I tillegg avslørte nylig Romerikes Blad at den populære ordføreren ble fratatt førerkortet etter å ha kjørt i 121 kilometer i timen i 80-sonen på E6 sør for Hamar tidligere i sommer.

– Det er for mye røde folk på hedemarken, så jeg kunne ikke komme fort nok unna, ler 62-åringen, før han blir mer alvorlig.

– Men er dette den største feilen jeg har gjort som ordfører på åtte år, kan jeg leve med det, konstaterer han.

Populær blant ullsokningene

Espelund blir av mange kalt et ja-menneske. Det er en av grunnene til at Frp er så populære i Ullensaker kommune, mener ordføreren selv.

– Jeg interesserer meg like mye for små som store saker, og jeg forteller innbyggerne akkurat hvordan vi i Frp skal styre kommunen, sier han.

– Arbeiderpartiets leder (Eva Margrethe Gullichsen journ.anm.) sa en gang at jeg er en detaljstyrer. Det er faktisk den beste attesten jeg kan få, forteller han.

Svein Thore Marthinsen, valganalytiker og statsviter fra Ullensaker, er sikker på at Espelund blir sittende i fire nye år.

– Ordføreren er en jovial og svært inkluderende mann, som mange innbyggere liker. Det er nok en del som stemmer Frp i Ullensaker, som ikke hadde gjort det andre steder, bare på grunn av Espelund, forteller Marthinsen.

Pensjonerer seg ved valgnederlag

I tillegg påpeker han at det er mange innbyggere med lav utdannelse, samt et stort flertall som jobber i privat sektor i Ullensaker.

– Det er en fordel for Frp, konkluderer valganalytikeren.

Selve valgnatten vil Harald Espelund tilbringe hjemme på gården. Der blir det hverken jubel eller tårer, uansett utfall.

– Vinner Frp, er det veldig hyggelig. Gjør vi ikke det, er det helt greit. Da går jeg av med pensjon. Da blir i hvert fall kona fornøyd, smiler ordføreren.

Emneord: